Delfi kirjutas siis, et juba aastaid kimbutab Kadrioru, Pirita ja Merivälja elanikke Russalka juurest alguse saavale rannaalale kogunev vetika- ja taimemassist tulenev hais, mis soodsa tuule korral päris kaugele levib. Vetikate vohamist põhjustab aga toitainete rikas vesi, mis jõuab merre sademevee väljalaskudest ja Pirita jõest. Jääkreostust mere põhjast aga ei leitud. Ministeerium teatas eelmise aasta 14. juulil, et on haisu leevendamisele sammu lähemale astunud.

"Oluline on, et teame nüüd lahendust, mis Russalka ja Pirita tee juures õhu puhtaks aitab saada - kõige mõistlikumaks on esialgselt hinnatud süvaveelasu rajamine. Meil on keskkonnaministeeriumis valmisolek seda tallinlaste jaoks häiriva olukorra lahendamist rahastada. Kui tehnilised tööd, mõju hindamised ja ettevalmistused on tehtud, siis võib töödega ka alustada," ütles tooane keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

"Meie jaoks on tähtis, et lahendus oleks pikaajaline. Seetõttu ei ole kõige mõistlikum iga-aastane mehaaniline merepõhja puhastamine. Kõige tõenäolisem lahendus on sügavale merre ulatuva sademevee väljalasu ehitamine. Kõigi nelja alternatiivi maksumuse ja mõjude hindamisega tuleb nüüd tempokalt edasi minna. Aasta lõpuks ootame detailset edasiste tööde plaani," ütles Pentus-Rosimannus.

Tegevusetuses on süüdi Tallinna linn

Nüüd aga tõdeb ministeerium, et võimalusi endiselt kaalutakse. "Sobivaim lahendus
keskkonnaseisundi parandamiseks ja sademevee probleemide lahendamiseks tuleb leida koostöös omavalitsusega," selgitab merekeskkonna osakonna juhataja Arvo Veskimets
vahendusel. "Kuivõrd kõik see asi toimub linnamaal, siis on nende osalus (nii otsustamisel kui ka raha poole pealt) samuti vajalik ja meie üksi ei saa midagi otsustada; konkreetset tähtaega ei ole."

Ministeeriumi teatel on lubatud olukorra lahendusse investeerida kuni viis miljonit eurot, võimalikku EL-i raha ministeerium ei maini.