“Me hakkame võtma veeproove Suuresillalt ülespoole, sealt, kust linnaarst Zabellevitš lõpetas. Me ei tea, kust lõigust reostus Põduste jõkke või Laugi peakraavi tuleb ja teeme pistelised proovivõtud. Läheme nii kaugele, kuni leiame allika. Päris lihtne kõike täna (esmapäeval — toim) ära teha pole, sest lõigud on üsna pikad, 4-5 kilomeetrit,” märkis keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Aus, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Proovid saadetakse laborisse ja vastus saadakse 2-3 päeva pärast.  “Kohast, kus jõevesi enam reostust ei näita, hakkame tulema allapoole ja uurime ka ümbrust ning võtame maa pealt proove,” kirjeldas Aus. 

Ausi sõnul viitavad praegused näitajad fekaalireostusele, sest kui on tegemist põllumajandusliku reostusega (nii väetis kui sõnnik), siis peaksid olema mängus lämmastikuühendid, kuid neid pole.

“Oleme arutanud ka, et ühe-kahe poolteisetonnise fekaalipüti tühjendamine ei annaks sellist tulemust. Siis peaks käima juba massiline tsisternide tühjendamine,” on Ausi sõnul vaetud kõiki võimalusi.
“Siiski ei saa praegu midagi kindlat öelda, välistada ei saa midagi. Analüüside võtmine käib, tegeleme asjaga,” kinnitas Aus.

Maakonna jahindus- ja kalandusspetsialist Jaan Ärmus ütles, et kui on tegemist ainult fekaalireostusega, siis kalapüügile sellest ohtu pole ja kalu see kuidagi ei reosta.