Nimelt pole uut ühendasutust kiirustades kokku klopsiv keskkonnaministeerium siiani ühelegi ametnikule teatanud, kes jätkab oma ametis ja kes kaotab töö ning milliseid tööülesandeid tuleb edaspidi täitma hakata, kirjutab Eesti Päevaleht.

„See segadus on kestnud juba kaua ja siiani pole kellelgi mingit selgust,” nentis üks anonüümsust palunud looduskaitseametnik, kelle sõnul oleks pidanud kõik asjad tegelikult juba vähemalt jaanuari alguses ametlikult paigas olema.

Õige pea hingusele mineva looduskaitsekeskuse Hiiu-Lääne regiooni direktori Kaja Lotmani sõnul on inimesed teadmatuse tõttu rusutud meeleolus. „Tänase (eilse — toim) päeva jooksul lubati igaühele toimetada kindel pakkumine — keda ootab uus töökoht, koondamine või kellele jääb alles vana töökoht. Seda me praegu ootamegi,” ütles Lotman, kes asub juhtima ka uut, moodustatavat Hiiu-Lääne-Saare regiooni.

Keskkonnaministeeriumi kantsler Rita Annus põhjendas tekkinud tohuvabohu sellega, et veel kuni esmaspäevani polnud ametlikult kinnitatud keskkonnaameti põhimäärus, struktuur ega ka isikkoosseis. „Siit edasi saame hakata inimestele ka pakkumisi tegema,” sõnas Annus ja lubas, et ministeeriumi pakkumine peaks kõigi ootajateni jõudma lähipäevade jooksul.

Annus ütles, et uues ametis hakkab tööle 416 inimest, mis on 82 võrra vähem kui praegu liidetavates keskkonnateenistustes ja looduskaitse- ning kiirguskeskuses. Tema kinnitusel on koondatavate suhtes ametkondade juhtidega nõu peetud. Lotmanile teadaolevalt kaotab tema praegusest 30 alluvast töö viis inimest. „Neile, kes peavad lahkuma, aga on samas väga head tööd teinud, otsime võimalusi koos praeguste ülesannetega mõnes naaberasutuses tööle asuda,” rääkis ta.

Annus viitas, et nii nagu jagati mullu metsaspetsialistidele uue töökoha leidmist aitavaid materjale, annab ministeerium soovitusi ka praegu koondatavatele ametnikele.

Vaid seitsme tööpäeva pärast tegevust alustavale keskkonnaametile pole siiani juhti valitud. Nüüdseks on riigikantselei korraldatud konkursile laekunud tosin sooviavaldust ja vastav komisjon hakkab ülesseatud kandidaate vaagima täna toimuval koosolekul.

Eesti Päevalehe andmetel on ameti juhi koha suursoosik reformierakondlane, praegune riigimetsa majandamise keskuse arendusdirektor Andres Onemar. Samuti on ameti võimaliku juhina nimetatud keskkonnaministeeriumi nõunikuna leiba teenivat Hanno Zingelit, kes on samuti Reformierakonna liige.

Mullu Tartumaa keskkonnateenistuse juhi kohalt keskkonnaameti loomist vedama asunud Jalmar Mandel oli sunnitud kantsler Rita Annusega tekkinud lahkhelide tõttu peagi endisele ametipostile naasma.

Keskkonnaameti töö hakkab toimuma kuues regioonis: Hiiu-Lääne-Saare, Harju-Rapla-Järva, Ida-Viru — Lääne-Viru, Tartu-Jõgeva, Põlva-Võru-Valga ja Pärnu-Viljandi regioon.