Järjekordse reformierakondlasest tippjuhi ametisse saamisega leiab taas kinnitust fakt, et keskkonnaminister Jaanus Tamkivi võimualas on lööki just tema erakonnakaaslastel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii on ka riikliku looduskaitsekeskuse, maakondlike keskkonnateenistuste ja kiirguskeskuse ühendamisel tekkiva keskkonnaameti regioonide juhtide seas esirinnas oravaparteilased. Kuuest regioonijuhist on ministeerium paika pannud viis. Kolm neist — tulevase Harju-Järva-Rapla regi­ooni juhataja Allan Piik, Põlva-Valga-Võru regiooni juhataja Ena Poltimäe ja Jõgeva-Tartu regiooni juhtima hakkav Rainis Uiga — kuuluvad Reformierakonda.

Samal ajal on Tamkivi oma alluvuses tippametnikke välja vahetades ajanud järjekindlalt erakondlikku liini alates hetkest, kui 2007. aasta aprillis aastaid Rahvaliidu käsutuses olnud ministritoolile maandus.

Otsa tegi ta lahti juba 2007. aasta juunis, kui valitsus kinnitas tema ettepanekul ministeeriumi kantsleriks Rita Annuse, kes oli enne seda aasta aega abiministri kohuseid täitnud. 2000. aasta lõpus Reformierakonda astunud Annuse kantsleriks määramine kutsus esile isegi riigisekretär Heiki Loodi pahameele, kelle arvates lõi valitsus selle sammuga ohtliku pretsedendi.

„Senise abiministri kantsleriks nimetamine võib avada tee praktikale, kus hakkab toimuma apoliitilise kantsleri ametikoha „poliitiline hõivamine”,” nentis Loot toona.

Järgmise käik tuli sama aasta juuli lõpus, kui Tamkivi kinnitas lahkunud metsanduse ja looduskaitse asekantsleri kohale Põlvamaa keskkonnateenistust juhtinud Jaanus Kala. Mehe, kes polnud vastaval riigikantselei välja kuulutatud avalikul konkursil oma kandidatuuri üles seadnud.

2007. aasta juunis keskkonnainspektsiooni peadirektori kohalt lahkunud Ain Purga asemele valis Tamkivi kolme kandidaadi hulgast välja AS-i Pärnu Sadam juhatuse liikmena leiba teeninud Peeter Volkovi.

Enamasti just senise praktika tõttu ei üllatanud Andres Onemari saamine keskkonnaameti juhiks eriti kedagi.

Kuluaarides peetakse valikut igati loogiliseks, sest mees on oma juhivõimekust tõestanud riigimetsa majandamise kes­kusele hinge sisse puhudes. Nii peetakse Onemarile jõukohaseks ka lakkamatutest segadustest saadetud keskkonnaameti käimalükkamist.

Onemari trumbiks peetakse tema metsandusalast tausta.

Andres Onemar

• Andres Onemar on sündinud 20. veebruaril 1956.

• Ta on lõpetanud Tallinna 21. keskkooli ja 1980. aastal Eesti põllumajanduse akadeemia metsanduse erialal.

• Töötanud Hiiumaal metskonnaülema ja Hiiumaa peametsaülemana, olnud Eesti metsanduse arenguprogrammi peakoordineerija ning RMK asutamise projektijuht ja pea­direktor. RMK arendusdirektorina töötab ta 2006. aastast.

• Onemar oli riigimetsa majandamise keskuse peadirektor alates selle loomisest 1999. aasta jaanuaris kuni 2002. aasta kevadeni.