“Ma olen veendunud, et meie suurte kogemustega poliitikud, kes tekitasid selle segaduse, olid oma panuseid tehes teadlikud ka tagajärgedest,” ütles Edgar Savisaar konverentsikõnes, kirjutas Eesti Päevaleht. “Nüüd on erakonnakaaslaste asi otsustada, kas nad käitusid eetiliselt või ebaeetiliselt,” lausus esimees.

“Kuna korraldus on erakonna konverentsil antud ja arutelu on kohustuslik, siis me kindlasti arutame oma piirkonna juhatuse koosolekul oma osakonna liikme Peeter Kreitzbergi käitumist,” ütles Lääne-Viru piirkonna esimees Toomas Varek.

Vareki sõnul ei arutata Kreitzbergi küsimust kindlasti mitte ilma temata. “Keskfraktsiooni kodukorra, protseduurireeglite ja heade tavade vastu on rikkumine toimunud,” ütles Varek, viidates riigikogu aseesimehe valimistele, kus Kreitzberg erakonna otsust eirates kandideeris.

Vareki sõnul ei pruugi jutt olla ilmtingimata karmimast karistusest, erakonnast välja heitmisest. “On ka leebemaid võimalusi nagu tähelepanu juhtimine, noomitus — pean erakonna põhikirjast täpsustama, millised need on,” lausus Varek.

Nõmme piirkonna esimehe Peep Põdderi sõnul istus piirkonna juhatus juba nädal tagasi koos ja arutas oma osakonna liikme Liina Tõnissoni käitumist. Otsust siis ei tehtud, sest Tõnissoni kohal polnud ning seljatagaotsust Nõmme keskerakondlased ei langetanud.

“Erakonna lihtliikmetele on Liina käitumine arusaamatu, sest teda on ikka peetud Edgari kõrvalolijaks ja lihtliikmete meelest on ta siiani saanud tänu Edgarile isegi rohkem, kui ehk õiglaseks oleks peetud,” ütles Põdder.

Ta lisas, et mõne erakonnaliikme rumal ja lapselik käitumine vajab ka vastavat karistust. “Kas võtame käendusele, aga võiks ka rakendada sama mis Tõnu Kauba puhul, kui ta valele nupule vajutas — aastaks riigikogu fraktsioonist välja heita,” ütles Põdder. “Paneme nurka ja las häbenevad.”

Haabersti piirkonna juhatus arutas oma piirkonna liikme Robert Lepiksoni käitumist ja väljaütlemisi ajakirjanduses, kuid piirkonna esimehe Kalev Kallo sõnul otsust ei langetatud. “Võib-olla leiab Lepikson järgmisel korral aega juhatusse tulla — seda on ta siiani üldse väga harva leidnud — ja siis ka otsustame,” lausus Kallo.

Järvamaa piirkonna esimees Kersti Sarapuu ütles, et pole konverentsil erakonna esimehe poolt räägitut võtnud konkreetse korraldusena hakata oma piirkonna liikme Sven Mikseri isiklikku küsimust arutama. “Momendil ei hakka me juhatuses seda teemat arutama, aga loomulikult ma räägin Sven Mikseriga, et tagamaid selgemaks saada,” lausus Sarapuu.