Üle südaöö veninud istung kestis kodukorra järgi neljapäeval kella 10-ni. Keskerakond võttis öö läbi iga muudatusettepaneku järel kümneminutilise vaheaja.

Kell 9.45 oli jõutud 218 muudatusettepanekuni. Kokku esitati neid 225.

Riigikogu pressisekretär Gunnar Paal ütles Delfile, et 218. muudatusettepaneku ajal oli saalis 87 saadikut. Neist 12 hääletas ettepaneku poolt, 35 vastu ja 40 ei osalenud.

Riigikogu istungit juhatav reformierakondlane Rein Lang on nimetanud Keski käitumist vihaselt juntimiseks.

Paali sõnul pole Lang pidanud terve öö istungit juhatama, ta on töötanud kolmetunniste vahetustega vaheldumisi riigikogu aseesimehe Peeter Kreitzbergiga.

Keskfraktsiooni juhi Vilja Savisaare sõnul on obstruktsionismi [venitamistaktika] näol tegemist opositsioonivähemuse ainukese tsiviliseeritud võimalusega mõjutada parlamendienamust langetama otsuseid kogu ühiskonna huvides.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Peep Aru sõnul ei ole Keskerakonna fraktsiooni tegevusel Riigikogus sellel nädalal olnud midagi ühist järgmise aasta riigieelarve või oma valijate huvide kaitsmisega.

“Riigikogu töö pidurdamine on suunatud vaid ühele eesmärgile: demokraatia maine õõnestamisele Eestis,” teatas Aru.

Opositsioonierakonnad on koalitsioonile heitnud ette seda, et viimased pole eelarve koostamisel võtnud arvesse ühtegi vähemuse ettepanekut.

Savisaare sõnul tähendab järgmise aasta riigieelarves kavandatud tulumaksu langetamine pöördepunkti, kus langeb suure osa Eesti perede elatustase.

“Eesti poliitilises kultuuris kasutas esmakordselt ulatuslikult obstruktsionismi Reformierakond tollitariifide arutelul,” märkis Savisaar. “Toona nimetas Siim Kallas obstruktsionismi oluliseks õppetunniks kõigile, sest keegi ei saa loota, et ta rullib teisest üle ja viib oma tahtmise jõuga läbi. Kallas rõhutas, et suured otsused nõuavad kokkulepet valitsuse ja opositsiooni vahel.”