“Otsus oli enam-vähem ühehäälne, vaid Eesti Reformierakonna esindaja jäi erapooletuks,” ütles Keskerakonna aseesimees Peeter Kreitzberg BNS-ile.

Ta lisas, et lõplikult kinnitab otsuse ELDRP novembris Amsterdamis toimuv kongress, mis tavaliselt on nõukogu seisukohtadega nõustunud.

Kreitzbergi sõnul tõstatus nõukogus küsimus Keskerakonna suhtumisest Euroopa Liidu laienemisse. “Liberite üks põhieesmärke on ju Euroopa laienemine ja meie vaidlused on neile hästi teada,” ütles ta. “Sama küsimust oli pikalt arutatud ka ELDRP büroo istungil.”

Kuna aga erakonda toetasid Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsiooni juht, Soome Keskerakond ja teised, oli hääletus Kreitzbergi hinnangul edukas.

Samas ei välistanud ta võimalust, et euroteema kerkib esile Amsterdami kongressil, näiteks Reformierakonna algatusel.

Reformierakonna välissekretär Triinu Rajasalu ütles BNS-ile, et nõukogu otsus seoti otseselt Keskerakonna suhtumisega Eesti EL-iga ühinemisse.

“Oli neli taotlejat, neist kolm võeti vastu ja Keskerakonna puhul öeldi selgelt välja, et lõplik vastuvõtmine sõltub nende kongressi seisukohast EL-i küsimuses,” lisas ta.

Sama asjaolu tingis Rajasalu sõnul ka Reformierakonna jäämise erapooletuks. “Meie koostöö Kallase valitsuses oli igati edukas ja ses suhtes pole meil Keskerakonnale mingeid etteheiteid,” ütles ta. “Küll oleme mures nende seisukoha pärast EL-i küsimuses. Nagu ELDRP-gi, loodame väga, et kongressi otsus tuleb positiivne.”

Keskerakond esitas ELDRP liikmeks astumise avalduse möödunud aasta juunis.

Erakonna infojuht Evelyn Sepp on BNS-ile öelnud, et liitumine ELDRP-ga on üks etapp Keskerakonna soovis saada ülemaailmse Liberaalse Internatsionaali liikmeks. Sellesse pääsemise avalduse esitas Keskerakond 1999. aasta detsembris.

Praegu kuulub Eesti erakondadest Liberaalsesse Internatsionaali Reformierakond.