Kui europarlamendi valimiste eel lõppes nimekirjade esitamine parema positsiooni saamiseks poliitikute omavahelise kähmlusega, siis reedel heideti nimekirjade järjestuse üle esmakordselt liisku, vahendab ETV Online.

Poliitikutele on oluline, et nende erakonna nimekiri ripuks valimiskabiinis kõige esimesel kohal.

Sotsioloog Andrus Saar ütles, et selline arusaam lähtub lugemise psühholoogiast, et lugema hakatakse vasakult paremale. Tema sõnul võib nimekirja asukoht mõjutada mõningaid valijaid, näiteks neid, kel pole erakonna osas valikut tehtud, kuid kes lähevad valima, sest on harjunud, et valima tuleb minna.

Liisuvõtmine andis esimese koha nimekirjade järjekorras 184 kandidaadiga Keskerakonnale, teise sai valimisliit “Kodaniku initsiatiiv — valimised 2005”, kolmanda Eesti Vasakpartei, järgnesid Iseseisvuspartei ja valimisliit Klenski nimekiri. Kuuendal kohal on 144 kandidaadiga Reformierakond, järgnevad sotsiaaldemokraatlik erakond, Isamaaliit, kõige pikema nimekirjaga Res Publica ja Eesti Kristlik Rahvapartei.

Kokku registreeriti Tallinnas 1131 kandidaati, kümnel kandidaadil jääb valimistel osalemata. Ühe kandidaadi kohta selgus, et registris puudub tal üldse elukoht. Parlamendiparteidest puudutasid segadused registriga Isamaaliitu, Res Publicat ja Keskerakonda. Parlamendiparteide nimekirjades astub Tallinnas valimistulle 45 riigikogu liiget ja seitse ministrit.