Ernits on peale Savisaare võimult tõrjumisega lõppenud Keskerakonna kongressi rääkinud igal võimalusel, et keskfraktsioon on lõhenenud ja kümmekond savisaarlast võivad oma sõna maksma panna, kui neid ei kuulata.

Peale Keskerakonna kongressi algasid koalitsiooniläbirääkimised Keskerakonna, IRLi ja sotside vahel. Keskerakonna uuest esimehest Jüri Ratasest saab plaani kohaselt peaminister. Ernits on kogu selle aja rääkinud siseopositsioonist, aga teiste savisaarlaste leidmine on olnud keeruline.

"Tuleb Ernitsa käest küsida allkirjadega nimekirja, kes on need inimesed, kes tahavad loopida kaikaid kodaratesse, kui kolm erakonda lepivad kokku, kuidas Eesti rahvast parema tuleviku poole viia," pahandas sellise jutu peale Viktor Vassiljev.

Kongressil Savisaare leeri kandidaat Yana Toomi toetanud pikaajalised keskerakondlased Heimar Lenk ja Marika Tuus-Laul on lubanud uut valitsust toetada.

Repinski: Ratasest tuleb väga hea peaminister

Martin Repinski ütles täna, et tema ei usu, et oleks ühtegi opositsionääri, kes kavatseks Ratase valitsuse vastu hääletada. Kuna koalitsiooniläbirääkimised alles käivad, on keeruline hinnata, kui palju Keskerakonna punkte leppesse saab, aga esialgu oli Repinski optimistlik ja leidis, et tuleb Keskerakonna näoga valitsus.

"Mina näen, et Jüri Ratasest tuleb väga hea peaminister," ütles Repinski. Teda huvitavas põllumajanduse valdkonnas näeb ta, et olukord muutub uue valitsusega paremaks, mistõttu vastuhääletamiseks mingit põhjust ta ei näe.

Täna kohtuvad Keskerakonna, IRLi ja SDE esindajad vabaerakondlastega. Selle kohtumise üheks põhjuseks on väidetavalt Keskerakonna hirm, et liiga palju hääli võib Jüri Ratase ametissenimetamise hääletusel ära kaduda ja nad tahavad end Vabaerakonna häältega kindlustada. Repinski ütles, et sellel hirmul, et Keskerakonna hääled ei pea, alust ei ole.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles, et tänase kohtumise sisu jääb talle natuke segaseks. Kolm erakonda juba peavad koalitsiooniläbirääkimisi ja ta polnud kindel, kuidas nüüd Vabaerakond sinna sisse peaks mahtuma.

Uued inimesed

Toomas Vitsut ütles eile, et kõik keskfraktsiooni liikmed on lubanud uut valitsust toetada. Keskfraktsiooni kuuluv Rein Ratas on raskelt haige ega saa riigikogu töös osaleda.

Kadri Simson ütles eile EPLis, et keskerakondlased on riigikogus olnud väga distsiplineeritud. "Nädala jooksul olen näinud, et lühikese staažiga fraktsiooni liikmetel on raskem aru saada, et ühtsuses peitub jõud. Kõik, kes on kauem riigikogus olnud, saavad aru, et see on nii meie kohustus kui ka võimalus," ütles Simson.

Nii Ernits kui teine opositsionäär Oudekki Loone said riigikogusse alles eelmisel aastal. Loone viskas eile lõkkkesse bensiini juurde, kirjutades Facebookis, et tema eesmärgiks on, et uus koalitsioonilepe teeks ettevõtete tulumaksu, tekitaks kompensatsioonimehhanismi sundüürnikele, võimaldaks venekeelset kooliharidust, võimaldaks hallipassimeestele lihtsama võimaluse saada kodakondsust ja kas kaotaks või piiraks oluliselt e-valimisi. Need nõudmised on tõenäoliselt IRLi jaoks liiga radikaalsed ja kõiki neid pole ilmselt võimalik koalitsioonileppesse viia.