Postimehe andmetel peitub Toobali tagasiastumise tegelik põhjus poistele ligitikkumises. Delfi andmetel on tegemist aastatetaguste järjepidevate intsidentidega.

"Ta on minuga ise Facebookis rääkima hakanud, olen talle viisakalt vastanud. Kujundlikult öeldes: ta on varbaga vett katsunud, kas olen asjast huvitatud," kinnitas üks noormees (nimi Delfile teada). "Teda on alati huvitanud endast nooremad, see on tema muster." Sama kinnitab ka noormehe sõber, kes on ka isiklikult Toobaliga kohtunud. "Selliseid tüüpe, kellega ta mööda linna ringi sõidab ja kellega suhtlusportaalides tutvusi loob on tõenäoliselt palju rohkem," sõnas noormees, ja lisas, et tegelikult ei saa Toobali eelistustele ja käitumisele midagi ette heita. Noormeest hämmastas aga Postimehes avaldatud näide, kus Toobal riigikogu liikmena soovib alaealisega viina juua. "Mõtlesin, et ta on selles osas mõistlikum," nentis ta. Eelpool kirjeldatud intsidendid leidsid aset aastal 2012.

"Kui jätta kõrvale kohtuasi, millele ülehomme tuleb riigikohtu otsus, ei ole Priit Toobalile üheski teises kriminaalasjas kahtlustust esitatud," kinnitas Delfile riigiprokuratuuri avalike suhete osakonna juhataja Ilmar Kahro.

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk ütles Delfile, et kahtlustus poiste ahistamises on Priit Toobali sõnul täielik jama. Täpsemate kommentaaride andmiseks arutavad Pukk ja Toobal juhtunut ning esitavad vastulause esimesel võimalusel.

Toobal teatas Delfile saadetud teates, et ta loobub kohast selleks, et kaitsta riigikogu ja Eesti mainet. "Kui riigikohus teeb minu suhtes süüdimõistva otsuse, tuleks riigikogul mind välja visata. Selline asi ei tuleks kasuks ei riigikogu mainele ega ka Eesti rahvusvahelisele mainele. Kõige enam aga lõhuks see veel kord usaldust Toompea ja Eesti rahva vahel. Seda ei saa praeguses raskes olukorras kindlasti lubada. Eesti ühiskond on niigi ohtlikult lõhki ja millegi pärast valavad valitsuse liikmed ja president vaid õli tulle," märgib Toobal.

Toobali sõnul annab tema lahkumine riigikohtul vabamad käed hinnata asjaolusid silmas pidamata seda, mida nende otsus tähendab seadusandja ja Eesti mainele.

"Ma ei plaani riigikogust lahkuda," kinnitas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lauri Laasi Delfile.

Harju maakohus mõistis mullu oktoobris riigikogu liikmed Priit Toobali ja Lauri Laasi süüdi eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali süüdi lisaks veel dokumendi võltsimises. Sama otsus tehti ka Tallinna ringkonnakohtus. Kahe päeva pärast, 20. novembril teeb oma otsuse riigikohus.

Kui otsus peaks tulema süüdimõistev, peavad nii Toobal kui Laasi parlamendi liikme kohalt tagasi astuma ning jäävad volituste lõppemisel ilma ka saadavast hüvitisest.

Riigiprokuratuur esitas 2014. aasta aprillis keskerakondlastest riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse kuriteos ning saatis nende kriminaalasja kohtusse. Lisaks oli kohtu all ka Ivor Onksion ning juriidilise isikuna Keskerakond.

Toobal ja Laasi said süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobalit süüdistatakse lisaks veel dokumendi võltsimises.

MTÜ Eesti Keskerakond võltsis süüdistus kohaselt dokumente juriidilise isikuna ning Ivor Onksion sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

Süüdistuse järgi kallutasid Toobal ja Laasi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele ehk mahitasid teda ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi (SDE) meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Kaitsepolitsei uurimise järgi olevat Onksioni toodud kirjades sisalduv info jõudnud isegi Edgar Savisaareni, kirjutas Eesti Ekspress.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal sai ka süüdistuse selles, et ta võltsis viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad tegelikkuses mitte toimunud sularahaannetusi kokku 11 030,28 eurot.

Toobal ja Laasi ei ole ühtegi süüdistust omaks võtnud. Ivor Onksion tunnistas end kohtuprotsessil esitatud süüdistuses osaliselt süüdi. Riigikohus teeb oma otsuse 20. novembril.

Kui riigikohus peaks nõustuma varasemate astmete otsustega, siis peavad Toobal ja Laasi lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast. Nimelt näevad põhiseadus ja riigikogu liikme staatuse seadus ette, et saadiku volitused lõpevad enne tähtaega, kui jõustub teda süüdi mõistev kohtuotsus.

Seejärel on riigikohtul otsuse langetamiseks aega üks kuu, vajadusel saab otsuse tegemise tähtaega ka pikendada.