Piketitakse niikaua, kuni rahvusraamatukogu nõukogu tuleb mõistusele, teatas Keskerakonna noortekogu esmaspäeval BNS-ile.

Esimene protestiaktsioon korraldatakse neljapäeval kell 14. Protestima ootavad noored keskerakondlased kõiki, kes on alla 16-aastaste lugejate raamatukokku mittelubamise vastu, sealhulgas kõiki Eesti noorteühendusi, lapsevanemaid, õpetajad ja noorsootöötajaid.

Plakatitega minnakse noortekogu teatel ka rahvusraamatukogu nõukogu liikmete koduakende alla ja lauldakse neile "targa otsuse peale kiidulaulu".

Noortekogu pöördus ka Robert Lepiksoni poole ja kutsub teda piketeerijatega ühinema. "Laupäevases Kuku raadio saates "Keskpäevatund" palus Lepikson noori, kes raamatukogu ette piketile lähevad, ka onu Robert kutsuda. Kesknoored täitsidki tema palve."

Rahvusraamatukogu nõukogu möödunud teisipäeval langetatud otsus lõpetada uuest aastast alla 16-aastaste lugejate teenindamine on põhjustanud avalikku kriitikat, kuid nõukogu liikmed on nimetanud seda õigustatuks. Sealhulgas toetas otsust Keskerakonda kuuluv nõukogu liige Küllo Arjakas.

"Rahvusraamatukogu ei ole rahvaraamatukogu, kes peaks teenindama lugejaid lasteaiast peale ja täitma teistele raamatukogudele pandud ülesandeid," leidis nõukogu.

Nõukogu teatel on rahvusraamatukogu sihtrühmadeks sotsiaal- ja humanitaarvaldkondade teadlased, spetsialistid ja üliõpilased, keskkooliõpilased on sinna teretulnud vaid konkreetsete uurimistöödega.

"Tallinnas on 25 rahva- ning üle saja kooliraamatukogu, mille komplekteerimisel on arvestatud laia lugejaskonna vajadusi, seega ei jää õpilased raamatukogu kasutamise võimalusest ilma," rõhutas rahvusraamatukogu peadirektor Tiiu Valm.

Kultuuriminister Signe Kivi on öelnud, et mõistab raamatukogu otsust, kuid seni rahvusraamatukogu kasutanud õpilastele tuleb välja pakkuda alternatiiv.

"Tuleb tõsiselt aru pidada, kuhu suunata alates 1. jaanuarist koolilapsed, kes on siiani aktiivselt rahvusraamatukogu kasutanud," ütles Kivi.

Olukorra kaardistamiseks ning lastele alternatiivsete võimaluste leidmiseks ja pakkumiseks otsustasid Kivi ja Valm selle nädala neljapäevaks kutsuda kokku nõupidamise, kus osaleksid kultuuri- ja haridusministeeriumi, rahvusraamatukogu ning rahva- ja kooliraamatukogude esindajad. Nõupidamine leiab aset rahvusraamatukogus.

Ka Soome ja Rootsi rahvusraamatukogu juhid peavad õigustatuks Eesti Rahvusraamatukogu nõukogu otsust lõpetada alla 16-aastaste teenindamine.

Soome Rahvusraamatukogu direktori Esko Häkli sõnul on rahvusraamatukogude ülesanne kultuuriväärtuste säilitamine ning kättesaadavaks tegemine. Rootsi Rahvusraamatukogu direktor Tomas Lidman ütles, et samasugune olukord on enamikus Euroopa Liidu liikmesriikides.

ÜRO lastefondi UNICEF Eesti rahvuskomitee peab rahvusraamatukogu nõukogu otsust raamatukogu põhikirja vastaseks ning laste õiguste ahistamiseks.