"Meie otsuse tegemise aluseks olid lihtliikmete telefonikõned, mis tulid kõikidest Eesti maakondadest, ja kahtlemata ka see, et kirurg Andres Ellamaa nõustus liituma minu toetusmeeskonnaga, mis oli minu jaoks väga oluline," ütles Karilaid Delfile.

Karilaiu sõnul soovivad lihtliikmed Keskerakonnas muutusi. "Keskerakond vajab sisukat debatti oma tuleviku üle."

Karilaiu kinnitusel peab poliitiline päevakord pikenema. "Kindlasti on madalad palgad, väljaränne ja madalad pensionid üks teemadering, aga Keskerakond on olnud liiga passiivne ja hallis tsoonis julgeolekupoliitikas. Me peame võtma selgemaid positsioone julgeolekupoliitikas," ütles Karilaid ja lisas, et negatiivse iibe osas tuleb Keskerakonnal välja pakkuda.

Keskerakonna koostöölepingut Ühtse Venemaaga pidas poliitik ebavajalikuks. "Minu isiklik seisukoht on see, et kuna ta on 11 aastat tühjana seisnud ja erakonna juhtkond ei suutnud sellega midagi tarka peale hakata, siis selle peaks tühistama, aga kui erakonna volikogus mõni liige tõuseb püsti ja räägib veenvalt ära, miks ta vajalik on, siis on see debati küsimus,"

"See leping on sisepoliitilises võitluses meie kahjuks, kuigi kes selle koostööprotokolli läbi loeb, siis on ta selline rahulik, sõbralik ja positiivne dokument, aga meie ei ole osanud seda panna tööle Eesti ühiskonna huvides. Aga täna on ta täiesti kahjulik ja mõttetu dokument," nentis Karilaid.

Vastse Keskerakonna esimehe kandidaadi hinnangul ei vii Simson erakonda edasi. "Ma lootsin, et Kadril tuleb mingi selgem nägemus erakonna edasiviimisest. Minu arvates lihtliikmeid, kellega ma olen suhelnud, ei kõneta tema programm. Sest ta alguses rääkis, et jätkab vanaviisi ja siis ta hakkas rääkima erakonna esimehe tervisest. Need teemad ei vii edasi erakonda."

"Ma lootsin, et alternatiivne kandidaat, kes Edgari kõrvale tuleb, suudab pakkuda ideoloogiliselt sügavamat nägemust Keskerakonna arengu suhtes, ja ma pidin kahjuks pettuma. Paljud lihtliikmed on pettunud," sõnas Keskpartei saadik.

Karilaid ootas kahes küsimuses Simsonilt jõulisemat initsiatiivi. "Kadri kuulas ära, aga hääletas kooseluseaduse poolt, aga nüüd ta ei taha võtta vastu neid rakendussätteid. Et see oli üks signaal.
Kindlasti lootsime suuremat koostööd ka Ühtse Venemaa koostöölepingu suhtes."

Keskerakonna juhatuse liige ei soovi praegust esimeest Edgar Savisaart kritiseerida. "Ma olen loobunud Savisaare kritiseerimisest just sellel põhjusel, et tema pärandus poliitikas on piisavalt suur. Savisaarele, kahtlemata, võib igasuguseid asju ette heita: on see siis suhtlemine meediaga või ka erakonnasisese kommunikatsiooni ülesehitus, aga sellise kriitika asemel ma keskenduksin parem lahendustele," rääkis Karilaid.

Karilaid kinnitas, et ei kandideeri Keskerakonna esimeheks vaid Kadri Simsoni häältearvu kahandamiseks ning Savisaare edumaa suurendamiseks. "Ma loodan, et ma vähendan mõlema kandidaadi hääli – nii Savisaare kui ka Simsoni hääli, et minu muutuste pakett kindlasti erineb nii Savisaare kui Simsoni nägemusest erakonnajuhtimisest ja see ongi erakonna sisedemokraatiale väga õige ja kohane."

Poliitik lubas sellel pühapäeval avaldada oma muutuste paketi. "Kavatsen järgmise kahe-kolme nädala jooksul selles kampaanias väga aktiivselt osaleda. Pühapäeval ma avalikustan esimese muutuste paketi, mis mahub ära ühe lehekülje peale, mis peaks ära näitama võimalikud suunad, kuhu Keskerakond peaks liikuma," ütles ta.

Jaanus Karilaiu esitas erakonna esimehe kohale Pärnumaa piirkonna lihtliige Imre Sams.