“Ettepanekud koostas Oviir. Selle sisusse ma ei jõudnud süüvida,” ütles Postimehele riifikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Toomas Varek.

Vareki sõnul ei teadnud ta kuni eilseni, et seaduse 43. paragrahvi ettepanek oli täpselt identne ravimifirmade pakutuga.

Sotsiaalminister Siiri Oviir ütles Postimehele, et kirjutas muudatusettepaneku ise ega saanud seda ravimitootjatelt, kuid pidas nõu arstiabisüsteemi eri huvigruppide esindajatega.

Parlamendis esindamata erakond Res Publica nimetas sotsiaalminister Siiri Oviiri kolmapäeval ravimifirmade käepikenduseks ja kinnitas, et inimestele peab jääma vabadus valida kallimate originaalravimite või odavamate arstimite vahel.

Res Publica viitas Oviiri rünnates mullu detsembris tema tehtud ettepanekule muuta ravikindlustuse seadust nii, et Eestis rakendataks soodustingimustel väljastatavate ravimite referentshind mõne referentsriikides kehtiva sama toimeainega ravimite keskmise kompenseeritava hinnaga.

Seadusemuudatuse kohaselt kehtestab referentsriikide loetelu sotsiaalminister oma määrusega, teatas Res Publica pressiesindaja.

“Sellega on sisuliselt püütud luua seaduslik alus, et Eestis tarbitavate ravimite kompenseerimisel võetakse aluseks näiteks Prantsusmaal kehtivad ravimite hinnad, kuid samal ajal jäetakse arvestamata Eesti ja Prantsusmaa elatustaseme ning elanike ostujõu vahe,” seisab Res Publica avalduses.

Res Publica hinnangul väljendab see ettepanek nende ravimifirmade huve, kes soovivad saada jätkuvalt riiklikku kompensatsiooni oma kallitele originaalravimitele. Res Publica lisas, et asendades originaalravimid samaväärse mõjuga, kuid hulga odavamate analoogravimitega, saab esialgsete arvutuste kohaselt hoida aastas kokku ligi 80 miljonit krooni maksumaksja raha.

Erakond Res Publica nõudis kolmapäevases avalduses sotsiaalminister Siiri Oviirilt tema “korruptsioonihõngulise parandusettepaneku” viivitamatut tagasivõtmist.