Postimehe andmeil valmistas Euroopa Liiduga ühinemist soosiva avalduse projekti ette volikogu väliskomisjon, kuhu teiste hulgas kuuluvad Keskerakonna aseesimehed Peeter Kreitzberg ja Sven Mikser. “Toetusavaldus oleks olnud loogiline jätk sellele, mida erakond Euroopa Liidu suunal teinud on,” ütles Kreitzberg.

Samas valmis teinegi otsuseprojekt, mille esitasid Edgar Savisaar, Evelyn Sepp, Peep Põdder, Jüri Lang, Koit Pikaro ja Heimar Lenk. See tekst kutsus inimesi 14. septembril rahvahääletusele, kuid ei väljenda selget seisukohta euroliitumise suhtes. Parandusettepanekuna kogus see projekt 42 poolt- ja 20 vastuhäält ning lõpphääletusel 35 poolt- ja 15 vastuhäält.

“Meie eesmärk oli anda inimestele signaal, et midagi ei ole otsustatud enne, kui nemad otsustavad,” ütles Sepp ajalehele. “Ei tohi uskuda, et ainult üks otsus tähendab referendumi õnnestumist ja teine läbikukkumist.”

Mitu tundi kestnud ägedas debatis toetasid euroliitumist pooldava avalduse vastuvõtmist lisaks Kreitzbergila ja Mikserile ka endine põllumajandusminister Jaanus Marrandi ja siseminister Ain Seppik, kirjutas Postimees. Eesti Päevalehe andmeil olid samal arvamusel ka endine haridusminister Mailis Rand ja Viljandi keskerakondlaste juht Ain Kimber. Vastasseisukohal olid Vilja Savisaar, Peep Põdder ja näiteks Harry Raudvere erakonna Nõmme osakonnast. Viimane võrdsustas EL-iga ühinemise prostitutsiooniga.

Keskerakond peaks oma seisukoha euroliitumisse kujundama 9. augustil Tartus toimuval kongressil.