Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas selgitas täna, et Keskerakond ei lähe kergekäeliselt ööistungite teed. Küll aga soovivad nad, et lahenduse saaks riigi ja omavalitsuse ülesannete jaotus. Samuti soovivad nad majanduskriisi ajal ära kärbitud omavalitsuste sissetuleku taastamist, mis puudutab nii üksikisiku tulumaksu, tasandusfondi, teedeehituse raha jne.

Kui koalitsioon on valmis Keskerakonnale vastu tulema, on Keskerakond valmis ka ööistungitest loobuma.

Linnade Liidu esimees Taavi Aas ütles, et Linnade Liit toetab haldusreformi, kui selle tulemusel tekivad võimekamad omavalitsused. Lihtsalt piiride liigutamisel tema sõnul suutlikumaid omavalitsusi ei teki. Linnade Liit pole nõus praeguse lahendusega, kus kõigepealt lepitakse kokku omavalitsuste liitmises ja alles siis hakatakse rääkima omavalitsuste suutlikkuse kasvatamisest.

Mida teha aga nende valdadega, kes ise sooviksid liituda mõne tugevama omavalitsusega, aga tugevamad neid ei soovi? Aas ütles, et praeguse eelnõu kohaselt need vallad sundliidetakse. Sundabielu nõrgale vallale õnne ei too, ääremaastumise probleem vaid süveneb.

Mida teha aga selliste valdadega, kus pole enam kooli ja lasteaeda? Aas ütles, et kõigepealt tulebki kokku leppida, mida omavalitsus tegema peab. Kui lepitakse kokku, et omavalitsus peab pidama kooli ja lasteaeda, aga neid pole, siis on vaja kokku leppida, kuidas see omavalitsus ühinema peaks.

Haldusreformi eelnõu on täna riigikogus teisel lugemisel.