Leidub neid, kelle arvates on kapo tegevus liiga ühesuunaline. Leidub neid, kes usuvad, et järg jõuab lähiajal järgmiste erakondadeni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eelmisel neljapäeval peeti korduva pistisevõtmise kahtlustusega 48 tunniks kinni Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus ja Kristiine linnaosavanema Mihhail Korbi asetäitja Aleksander Raide. Kaht keskerakondlasest ametnikku kahtlustatakse sahkerdamises detailplaneeringute ja eskiiside kinnitamisel. Kinni peeti ka kinnisvaraärimees Toivo Susi. Reede õhtul Susi ja Raide vabastati.

Eile lisandus sellele teade, et kapo pidas Tallinna linnaametnikule pistise andmises kahtlustatavana kinni AS-i Merko Ehitus juhatuse liikme Tõnu Kortsu. Praegu viibib Korts taas vabaduses, sest prokurör tema vahi alla võtmist ei taotlenud.

Kas Parbus hakkas rääkima?

Asjaolu, et Korts peeti kinni alles eile, ent ülejäänud pistiseskandaali osalised juba eelmisel nädalal, annab võimaluse spekulatsioonideks, et hetkel vahi all viibiv Ivo Parbus on hakanud ülekuulamisel nimesid nimetama. Sel juhul pole välistatud, et järgmiste päevade jooksul laieneb kahtlustatavate ring veelgi ja tõenäoliselt on paljudel inimestel põhjust oma tuleviku pärast muret tunda. Võib arvata, et nende seas ka Keskerakonna kõrgetel poliitikutel.

Nimelt kahtlustatakse Parbust pistise võtmises, kuid mitmete asjaga kursis olevate isikute hinnangul ei teinud ta seda ilmselt eelnevat käsku saamata. Näiteks oli Parbusel peaaegu võimatu mõjutada, millised detailplaneeringud saavad allkirja ja millised mitte. Küll aga sai Tallinna linn algatada ise detailplaneeringuid, mille juur­de Parbuse käsi tänu tema positsioonile ulatus.

Seetõttu sai Parbus olla suurepärane info, aga vajaduse korral ka raha vahendaja. Päevalehele on kinnitatud, et mäng käis ja käib kõrgemal. Väidetavalt on otsesed käskude andjad üks Keskerakonna juhtkuju ja üks juba varem kohtu all olnud tegelane.

Abilinnapea Taavi Aasa nime­tatakse pigem teadmatusest allakirjutajaks ning esialgsetel andmetel pole temal altkäemaksuskandaalidega seost.

Paari viimase kuuga on ilmsiks tulnud nii suurel hulgal korruptsioonijuhtusid, et võib arvata: üksikjuhtude asemel on tegemist seotud skeemidega. Ei saa välistada, et nii ulatuslikku korruptsiooni juhib üks-kaks niiditõmbajat ja võib ainult oletada, keda Keskerakonna juht­isikutest hüütakse paljude ärimeeste hulgas ristiisaks.

Paljude inimeste tähelepanu pälvis Keskerakonna aseesimehe Ain Seppiku eelmisel reedel saadetud pressiteade, kus kõrge poliitik väitis, et jõuametid teenivad koalitsiooni huve. See toimus poolteist tundi enne prokuratuuri teadet, et Ivo Parbus ja Aleksander Raide on kinni peetud. Seppik avaldas arusaamatust, miks prokuratuur kontrollib ühtesid maadevahetuse tehinguid põhjalikumalt, aga reformierakondlaste puhul ei vaevu seda tegema.

„Jõustruktuuride tegevus näitab, et siseminister Jüri Pihl ihkab kangesti Tallinna linnapea tooli, kuid on valimiskampaaniat alustanud talle aastatega omaseks saanud töövõtetega,” teatas Seppik pressiteates.

Kui jätta kõrvale vandenõuteooria siseministri poolt kallutatud jõududest, võiks ainult oletada, kes Keskerakonna juhtkujudest on ikkagi müstiline ristiisa, kellest paljud ärimehed ja väiksemad poliitikud on isekeskis rääkinud.

Üks isik, kes on Keskerakonna hierarhias väga kõrgel kohal, on Elmar Sepp. Sepp on Tallinna volikogu liige, linnamajanduskomisjoni esimees, õi­gus­komisjoni liige, rahanduskomisjoni liige, kesklinna halduskogu liige ja halduskogu linnaplaneerimis- ja maakomisjoni liige. Samuti on Sepp ka volikogu linnamajanduskomisjoni esimees. Tegemist on ametikohtadega, kus saab kontrollida ja suunata kõiki planeeringutega seotud asju.

Suur sündikaat

Korruptsiooniskandaalid on viimasel ajal päevavalgele tulnud eelkõige neis kohalikes omavalitsustes, kus võimul on Keskerakond — Narva, Pärnu, Tallinn… Ühelt poolt kostab seetõttu keskerakondlaste ridadest emotsionaalseid sõnavõtte kallutatud jõududest, kuid teisalt tekitab küsimusi ka mõne poliitiku ilmselgelt ülepingutatud reaktsioon.

Üks näide on Keskerakonna juhtisikute sekka kuuluv Ain Seppik, kes tundub tuttavatele viimasel ajal olevat väga närviline.

Tihti Narvat väisav Seppik on Narvas eelkõige siis, kui puhkeb mõni skandaal või skandaalike. „Seppik ilmub Narva kohe siis, kui Keskerakonnal on mingi avalik või õiguslik jama. Kohtumised toimuvad tihti nelja silma all ja seal arutatut eriti edasi ei räägita. Kohtumiste sisu kohta võib järeldusi teha selle põhjal, kuidas muutub Seppikuga kohtunute tegevusjoon mingis küsimuses, ja tegelikult annab see tihti ka aimu, mis küsimuses üldse kohtumine toimus,” valgustas Eesti Päevalehte üks Narva poliitik.

Teine Narva poliitik lisas, et Seppik satub Keskerakonna juhtpoliitikutest kindlasti kõige tihedamalt Narvast „juhuslikult läbi sõitma”. „Eks sellest saab siis järelduse teha, et temast võivad sõltuda paljud asjad. Ja Venemaal pidi ta ka tihti käima. Siis jääb Narva muidugi „tee peale”,” ironiseeris poliitik.

Kuid eks üks Seppiku parteilisi ülesandeid ongi organisatsiooni ja erakonna liikmetega tegelemine.

Mitte ükski Narva ärimees pole nõus asjale telefoni teel oma hinnangut andma. Pärast ettevaatlikku kokkusaamist ja telefonide väljalülitamist on üks pikemat aega Narvas Eesti ja Euroopa Liidu turu jaoks tegutsenud ärimees nõus tausta veidi valgustama.

„Kuulduste kohaselt on Tallinn, Narva, Pärnu ja Kohtla-Järve need neli linna, mis kuuluvad n-ö suurde sündikaati ehk siis nendes on võim sobilike inimeste käes ja nende eelarved on aukartust äratavad. Kuid see ei ole ilmselt ainuke printsiip. Kõigil neil paikadel on ühised omadused: head ühendused, olemasolev transiit ja sobivus suurtööstuseks. Pärnu sadam, Tallinna sadam, raudteevõrk kõigini, piiripunktid — igal pool suured arendatavad tööstusalad. Paldiski ning Maardu, on seal siis midagi teisiti?”

Tõnu Korts võttis eile haiguslehe

Praegu viibib Merko Ehituse juhatuse liige Tõnu Korts taas vabaduses, sest prokurör tema vahi alla võtmist ei taotlenud. Tööl meest siiski pole, sest ta võttis haiguslehe.

Merko Ehitus otsustas peatada Tõnu Kortsu juhatuse liikme lepingu. „Prokuratuur on keelanud ettevõttel uurimise kohta informatsiooni avaldamise, kuid ettevõtte andmetel on Tõnu Kortsule esitatud kahtlustus alusetu,” seisab Tallinna börsile saadetud teates.

Merko Ehituse juhatuse esimees Tiit Roben lausus, et praegu jäetakse mulje, et Korts käis nõunik Parbusele raha pakkumas, mida päris kindlasti ei olnud.

Linnaplaneerimise eest vastutav Tallinna abilinnapea Taavi Aas lausus, et Merkol on terve linn projekte täis. Tema sõnul võis tema nõunik Ivo Parbus tegeleda näiteks Pae pargi planeeringuga. Ala arendajaks sai sel suvel Merko Ehitus. Merko poolt ajas seda asja just eile pistise andmises kahtlustatuna üle kuulatud Tõnu Korts.

Samas tõi ta lisaks paekarjäärile esile veel kaks suuremat objekti, mille kallal Merko praegu töötab. „Üks on Kentmanni ja Rävala ristis, kuhu ehitatakse kaks hoonet, ning teine Tartu maantee 50 arendamine.”

Merko Ehituse juhatuse liikme kinnipidamine on seotud eelmisel nädalal puhkenud skandaaliga, mille puhul vahistati Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus ja peeti kinni ka Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide ning ärimees ja endine linnaametnik Toivo Susi. Kaht viimati nimetatut kahtlustab prokuratuur samuti pistise andmises.

Elmar Sepp tõrjub kahtlustusi

„Ma ei oska selliseid kuulujutte kuidagi kommenteerida, las need jäävad rääkija südametunnistusele,” vastas Tallinna Kesklinna halduskogu liige ning halduskogu linnaplaneerimis- ja maakomisjoni liige Elmar Sepp kahtlustustele. „On tõsi, et komisjonist käib läbi mitmeid asju, kuid otsused langetab suur saal.”

Sepa sõnul soovib tema nagu kõik teised, et uurimine läheks võimalikult kiiresti. „Mitte, et oleks sama, mis maadevahetusega, kus pole siiani selge, millal juhtum kohtusse jõuab,” sõnas Sepp. „Aga inimesed on juba süüdi mõistetud. Selles suhtes on see meie ühine soov, et kohus annaks hinnangu.”

Sepp võrdles Parbuse juhtumit enda kunagise kohtuasjaga, kui teda kahtlustati linnale kahjulike otsuste tegemises. „Mul on hea meel, et toona asi kohtusse jõudis ja seega asi lõpuks selgeks sai,” sõnas Sepp. „Aga juristina ei soovi ma juhtumit praegu kommenteerida.”

Ivo Parbusel oli vähe võimalusi

Endine linnaplaneerimisameti juhataja Ike Volkov ei osanud öelda, kuidas pistiseskandaaliga seotud abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus võis detailplaneeringute ja ehituslubade taotlemist mõjutada.

„Sissetulevaid taotlusi hakkab menetlema ehituslubade osakond, seejärel läheb taotlus ametitesse ringile ja kui on parandusi, siis parandatakse. Protsess lõpeb ehitusloa andmisega,” ütles Volkov. „Parbuse puhul ei oska ma öelda, kus tema nüüd korraga sinna protsessi sekkub. Võib käia mapp kaenlas ametniku juurest ametniku juurde, kuid ma tõesti ei tea seda.”

Volkovi sõnul tuli talle üllatuseks, et Parbus kui nõunik üldse võiks protsessi mõjutada. „Nõunik annab ikka nõu abilinnapeale, kuid et ta vahendustegevusega tegeleks, seda ma ei tea,” sõnas Volkov.

Üks linnaplaneerimisameti ametnik sõnas Päevalehele, et abilinnapea esindaja võib lubade andmisel sekkuda vaid linna enda algatatud planeeringutel.


INTERVJUU

Ain Seppik, Keskerakonna fraktsiooni aseesimees:

• Kuidas te kommenteerite väi­det, et ehitusfirma Merko juht andis linnaametnikule pistist?

Ei oska kuidagi kommenteerida. Olin kultuurireisil ja kuulsin alles teie käest, et selline kahtlus on tekkinud. Minul polegi selle kohta midagi öelda, see on Merko inimeste teema.

• Kuidas te kommenteeriksite eelmisel nädalal abilinnapea Taavi Aasa nõuniku Ivo Parbuse suhtes lahvatanud pistiseskandaali? Pole jälle minu asi seda kommenteerida, küsige seda võimuorganite käest.

• Kas Keskerakond on kuidagi nende pistiseskandaalidega seotud?

Kindlasti mitte.

• Kui sageli ja mis põhjustel te Narvas käite?

Ma ei saa aru, kuidas see teiega seotud on.