Nimelt peavad keeleseaduse kohaselt avalikud teadaanded, kuulutused ja reklaam olema eestikeelsed, kuigi siiani on keeleinspektsioon valimisreklaami osas seda seadusesätet tõlgendanud paindlikult, kirjutab Postimees.

Kui muukeelse valimisplakati kõrval on sama tekstiga eestikeelne reklaam, on keeleinspektsioon seni seaduse täidetuks lugenud, tähendas inspektsiooni nõunik Eve Pärn.

Lasnamäed läbiva Laagna tee kohal kõrguvatel sildadel asetsevadki kõrvuti Keskerakonna valimisreklaamide eesti- ja venekeelsed variandid. Kui venekeelne plakat ühel neist teatab, et “vene lütseum on meie mure”, siis selle kõrval asetsev eestikeelne plakat lubab Lindakivi huvikeskuse aastaks 2004 moodsaks muuta.

Või kui kirillitsakiri lubab teisal Lasnamäele õigeusu kirikut, siis ladina tähtedes tekst selle kõrval tõotab aastaks 2003 jalgrattateed Mustakivist Kadriorgu.

Kui selline olukord peaks tõele vastama, siis teeb keeleinspektsioon reklaamide paigaldajale tõenäoliselt ettekirjutuse lisada muukeelsetele tekstidele eestikeelne tõlge, prognoosis Pärn.

Samas on aga keelinspektsioonil õigus keelenõuete vastu eksinud juriidilist isikut karistada ka kuni 20 000 kroonini küündiva rahatrahviga. Kas inspektsioon seda võimalust ka kasutab, ei osanud Pärn esmaspäeval öelda.