Keskerakonna eestlasi ja venelasi ei seo mitte Edgar Savisaar, vaid ühised huvid. Keskerakonna lagunemine pole kasulik ei selle erakonna eestlastele ega venelastele, järelikult seda tõenäoliselt ka ei juhtu.

Savisaart ei saa pidada Keskerakonna kooshoidjaks, sest tema juhtimise all on Keskerakond kannatanud pideva võimekate poliitikute väljavoolu all. Kõik, kes on jäänud, on jäänud arvestusega, et nemad peavad Keskerakonnas jätkama ka siis, kui Savisaar erakonda ei juhi, sest Savisaare vanus ja kehv tervis pole kellelegi saladuseks.

Tallinnas võimul püsimine

Keskerakonna eestlaste ja venelaste peamiseks ühishuviks on Tallinnas võimul püsimine. Tallinna rahvuslik koostis on selline, et eestlasi on natuke üle poole. Keskerakonnale 2013. aastal ainuvõimu toonud 52,6 protsendilise hääletustulemuse taga oli peaaegi kõigi venelaste, aga ka teatava osa eestlaste toetus Keskerakonnale.

Tallinnas võimul püsimine läheb Keskerakonnale mitmel põhjusel järjest raskemaks. Taolises olukorras on eestlaste ja venelaste vaheline võimuvõitlus viimane asi, mida Keskerakond vajab.

Tallinnas võimul püsimine on Keskerakonna jaoks eluküsimus. Linnas on erinevatel kohtadel palgal kümned keskerakondlased ja linna raha kulutatakse üsna varjamatult erinevatele parteilistele eesmärkidele. Ainuvõimu kadumise korral oleks see kõik ohus. Seega on kõigil piisavalt põhjust, et pingutada üksteisemõistmise nimel.

Ka riigi tasemel on koostöö kasulik nii Keskerakonna eestlastele kui venelastele. Ka riigikogu valimistel on Keskerakonna toetajatest enamik venelased, aga samas aitab mõningane toetus eestlaste seas Keskerakonnal saavutada vajalikku kaalu, et Eesti poliitikas peaks alati keegi temaga arvestama.

Valitsusse saamine

Praeguses riigikogus on vaid üks võimalik kaheparteikoalitsioon, selleks on 30 kohaga Reformierakonna ja 27 kohaga Keskerakonna liit. Ilma eestlaste toetuseta Keskerakond saaks riigikogus arvatavasti alla 20 koha ja langeks seega taseme võrra allapoole, sotsiaaldemokraatide ja IRLi tasemele, kelle kohtade arv riigikogus on nii väike, et kaheparteikoalitsiooni nendega teha ei saaks.

Lisaks tuleb arvesse võtta, et radikaalne, ent samas riigikogus vähese kohtade arvuga vene erakond ei pääse arvatavasti kunagi valitsusse. Lätis pole puhtad vene erakonnas kordagi valitsusse saanud, Eestis on Keskerakond olnud kolm korda valitsuses ja kui vaadata praeguse valitsuse sünniraskuseid, siis on neil head võimalused selles riigikogu koosseisus veelkord valitsusse saada.

Valitsusse saamise tõenäosus tähendab omakorda, et võimaliku lõhenemise korral ei lähe sugugi mitte kõik Keskerakonna venelased uude radikaalsesse parteisse, vaid osad neist, kes unistavad näiteks ministrikohast, jääksid vanasse Keskerakonda. Lõhenemise järgselt saaks eesti-vene Keskerakond kohe valitsusse, sellal kui radikaalne vene erakond jääks lõputusse opositsiooni. Uue ja vana Keskerakonna vahel toimuks vihane võitlus vene valijate pärast. Täiesti ennustamatu on, kas vene valijad sellises olukorras hääletaksid mõõdukate, aga oma eesmärke saavutada suutvate poliitikute või radikaalide poolt, kelle puhul on teada, et nende eesmärgid ei täitu.

Venelased on juba võimul

Ära märkida tuleb ka see, et Keskerakonna vene tiib on juba suutnud saavutada selle, et ka Keskerakonna eestikeelsed liikmed võtsid omaks nende kõige olulisemad ideed. Praegusel ajal toetab kogu Keskerakond kõigile mittekodanikele kodakondsuse tingimusteta andmist ja vene gümnaasiumites 60 protsendi ulatuses eestikeelsest õppest loobumist.

Keskerakonna vene tiib on juba suutnud saavutada selle, et nende kõige olulisemad teemad oleksid ka terve erakonna programmis sees. Milleks siis veel oma erakonna tegemine?

Taolises olukorras on tõenäoline, et Keskerakond jääb ühtseks ja selle etteotsa ei kerki mitte Yana Toom, vaid pigem Kadri Simson. Just tema on pikalt olnud troonipärija staatuses. Simson on teistele erakondadele vastuvõetav ehk temaga on lootus saada valitsusse. Lisaks on Simson isiklikult populaarne peamiselt eestikeelsel Pärnumaal ehk ta aitab tuua väärtuslikke eesti hääli.

Mis Yana Toomi puudutab, siis tema jääb Keskerakonnas mõjukaks ka siis, kui tal pole ühtegi tähtsat ametikohta.