Lasnamäe linnaosa valitsus peab tagama ettekirjutuse täitmise 2. oktoobriks, ütles BNS-ile keeleinspektsiooni nõunik Hele Pärn.

Kuna keeleseaduse nõudeid rikkuvad valimisreklaamid on üleval Lasnamäe linnaosa territooriumil, vastutab nende eest linnaosavalitsus.

Keskerakond lasi paigaldada Laagna tee sildadele eesti- ja venekeelsed reklaamid, mille tekst ei lange kokku. Näiteks on ühel venekeelsel plakatil kiri, mis teatab, et “vene lütseum on meie mure”, kuid kõrvalasetsev eestikeelne plakat lubab Lindakivi huvikeskuse 2004. aastaks moodsamaks muuta.

Keeleinspektsioon loeb keeleseaduse täidetuks juhul, kui venekeelse valimisreklaami kõrval on sama tekstiga eestikeelne reklaam.

Kui Lasnamäe linnaosa valitsus jätab ettekirjutuse tähtajaks täitmata, on keeleinspektsioonil õigus määrata kuni 20.000 krooni suurune rahatrahv. Füüsilisele isikule võib keeleseaduse rikkumise eest määrata kuni 200 trahviühiku ehk kuni 12.000 krooni suuruse trahvi. Pärn lisas, et trahvi määramise otsustab keeleinspektsiooni avalduse alusel siiski kohus.