"Eelmisel nädalal kajastas meedia kaht kurba lugu, kus õnnetult surid kaks erihooldekodude patsienti," rääkis arupärimise üle andnud sotsiaalkomisjoni liige Viktor Vassiljev. "Mõlemas juhtumis on palju küsitavusi, mistõttu on nende osas alustatud ka kriminaalmenetlus."

Vassiljev rõhutas, et hooldusravi probleemid ei piirdu nende kahe juhtumiga, vaid on palju laiaulatuslikumad.

"Tegelikult tuleks üle vaadata kogu hooldusteenuste süsteem tervikuna, sealhulgas hooldajate kompetents. Pidevalt toonitatakse hooldusravi rahastamise paranemist ja investeeringute suurenemist, kuid paraku ei kajastu see tegelikus olukorras, mille peamiseks põhjuseks on hoolduspersonali vähesus, sellest tulenev töötajate suur koormus ja väga väike palk," loetles Vassiljev.

Vassiljev tõi välja, et Eesti kodudes elab tuhandeid täisikka jõudnud puuetega inimesi, kes vajaksid ööpäevaringset hooldust ja järelevalvet.

"Paraku võib koht erihooldekodus perekonnast tulijaile jääda kättesaamatuks – seda nii pikkade järjekordade kui ka teenuse kõrge hinna tõttu," lisas Vassiljev.

Arupärijad uurivad ministrilt, mida plaanitakse ette võtta, et tagada hoolekandeasutustes kvaliteetne hoolekandeteenuse pakkumine ja kuidas tulevikus sarnaseid traagilisi juhtumeid ennetada.

Sotsiaalminister peab vastama, kuidas tema hinnangul tagada kõigile abivajajatele koht hoolekandeasutuses, mida plaanib ministeerium ette võtta, et igas hoolekandasutuses oleks piisavalt kvalifitseeritud personali.

Samuti tahavad arupärijad teada, kas ministri hinnangul on piisavalt ja üheselt reguleeritud hooldustöötajate tööalased kohustused ning millal plaanib sotsiaalministeerium tõsta hooldekodudes töötavate isikute töötasu, et tagada hooldustöötajatele vääriline palk?