2009. aasta kohalikel valimistel sai Keskerakond Tallinnas 53,5 protsenti kõigist antud häältest, mis andis neile linnas üksi valitsemist võimaldava mugava ülekaalu linnavolikogus.

Aprillis ERRi uudistetoimetuse tellimusel valminud Emori uuring näitas, et Tallinnas annaks Keskerakonnale oma hääle 35 protsenti, sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna poolt mõlemale 17 protsenti ja IRLi poolt vaid 6 protsenti valijaid. Rohkem erakondi linnavolikogusse ei pääseks, samuti ei ületaks viieprotsendilist valimiskünnist tõenäoliselt ükski valimisliit.

Keskerakonda võib tabada napp kaotus

Antud küsitluses jäi veerand häältest üle. Kui need jaotada nelja tõenäoliselt linnavolikogusse pääseva nimekirja vahel, saame järgnevad protsendid. Keskerakond 47, SDE ja Reformierakond mõlemad 23 ja IRL 8 protsenti (kui kedagi häirib, et tervik näib koosnevat 101 protsendist, siis see tuleb ümardamisest).

47 protsenti häältest kohalikel valimistel tähendab Keskerakonna jaoks, et absoluutsest enamusest Tallinna linnavolikogus jääb neil napilt puudu. Nende jaoks parimal juhul tähendab see, et nad peavad võtma linna valitsemiseks appi koalitsioonipartneri, kelle soovidega tuleb seekord tõsiselt arvestada. Sotsiaaldemokraadid on ka kinnitanud, et on põhimõtteliselt valmis Keskerakonnaga koalitsiooni minema.

Ent vähemalt sama võimalikuks või isegi tõenäolisemaks saab sel juhul pidada, et SDE, Reformierakond ja IRL teevad omavahel Tallinnas koalitsiooni ja Keskerakond tõugatakse opositsiooni.

Keskerakonna toetus on ka varem langenud alla 50 protsendi taset

Keskerakonna toetus Tallinnas on kõikunud juba üsna pikalt 50 protsendi piiril, mõnikord seda ületades, ent vahel ka sellest allapoole jäädes. Veebruaris tõusis Keskerakonna toetus Tallinnas Faktum ja Ariko küsitluse kohaselt 52 protsendini. Samal ajal näitasid ka üleriigilised küsitlused Keskerakonna toetuse tõusu, mille taga oli arvatavasti tasuta ühistranspordi sisseviimine Tallinnas.

Augustis 2012 oli Keskerakonna toetus Tallinnas 50 protsenti. 2011. aasta suvel oli Keskerakonna toetus Tallinnas 48 protsenti. Novembris 2010 oleks Keskerakond saanud Tallinnas lausa 59 protsenti häältest. Kõik need protsendid on saadud valimisolukorda imiteerides ehk valijate toetus on ära jagatud vaid nende erakondade vahel, kes oleksid linnavolikogusse sisse saanud. Järjekindlalt on nendeks olnud vaid Keskerakond, Reformierakond, IRL ja SDE.

Lisaks Keskerakonna võitlusele kõigi ülejäänute vastu toimub Tallinna linnas oluline rebimine ka Reformierakonna ja SDE vahel opositsiooni juhterakonna tiitli pärast. Mõne aastaga on SDE Reformierakonnale järele jõudnud ja on mõnes küsitluses Reformierakonnast isegi populaarsem. IRLi toetus Tallinnas on viimastel aastatel aga langenud.