"Demokraatlikel valimistel valis 115 000 tallinnlast linna juhtima Keskerakonna ning rahvalt mandaadi saanud volikogu valis linnapeaks kõige enam — pea 40 000 hääle — kogunud Edgar Savisaare. Kui pelgalt kahtlustuse põhjal saab linnapea ametist kõrvaldada, siis milline mõte on üldse valimistel?" küsib erakond oma teates.

Keskerakond ootab õiguskantslerilt analüüsi antud küsimuse põhiseadusega kooskõlas olemise osas. Vastavasisulise taotluse on riigikogu Keskerakonna fraktsioon juba õiguskantslerile esitanud.

Keskerakond on seisukohal, et antud kohtumäärus on vaja kindlasti edasi kaevata.

Tartu ülikooli (TÜ) õigusteaduskonna dekaan, professor Jaan Ginter ütles eelmisel nädalal ERRi raadiouudistele, et kuigi Keskerakond esitas õiguskantslerile avalduse, millega palus Ülle Madisel hinnata Savisaare ametist kõrvaldamise õiguspärasust, siis ei takista õiguskantsleri menetlus kohtu tegevust.

TÜ õigusteaduskonna dekaan lisas, et ka õiguskantsleri otsus ei mõjutaks kohtu otsust, sest isegi kui kantsler leiaks, et antud juhtumi puhul tekib õiguslik konflikt, siis saaks seda rakendada ainult riigikohtu otsusega.

"Kindlasti kohus võib otsustada, aga kohtul on peale selle teema veel teisi teemasid, mida arutada, kuna seadustik lubab sellel konkreetsel eesmärgil inimest ametist kõrvaldada, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt sooritada kuritegusid või kahjustada kriminaalmenetlust," selgitas Ginter.