„Ilmselt on Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonna poliitikud huvitatud nende maailmavaadet mitte pooldava voliniku tööst eemale hoidmisest,” ütles riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Tiit Kuusmik, vahendab erakonna pressiesindaja.

„Tekkinud karistamatuse tunne annab hoogu alatute võtete kasutamiseks. Näiteks viimane avaldus, mis on esitatud Kalle Merilai poolt Narva-Jõesuu linnasekretärile 13. märtsil 2008. aastal, on senimaani igasuguse vastuseta.”

2005. aasta oktoobris toimunud kohaliku omavalitsuse volikogude valimistelosutus valituks Kalle Merilai, kes peatas oma saadikuvolitused, kuna asus tööle Narva-Jõesuu linnavalitsuses abilinnapeana.

2.aprillil 2007 esitas Kalle Merilai Narva-Jõesuu linna valimiskomisjonile avalduse tema saadikuvolituste taastamiseks, kuid sai aga keelduva vastuse. Ida-Virumaa maakonna valimiskomisjon tunnistas kohaliku valimiskomisjoni otsuse valeks ja nõudis saadikuvolituste taastamist. Samuti on vabariiklik valimiskomisjon andnud hinnangu, et Kalle Merilai saadikuvolitused tuleb taastada.

Vaatamata korduvatele osutamistele nii maakondliku kui vabariikliku valimiskomisjoni poolt ei ole kohalik valimiskomisjon nimetatud isiku saadikuvolitusi taastanud. Politsei alustas 2007. aasta novembris maakondliku valimiskomisjoni avalduse alusel väärteomenetlust endise valimiskomisjoni esimehe Veronika Stepanova suhtes kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutust valimiskomisjoni otsuse mitte täitmise eest. Politsei määras trahvi 600 krooni. Veronika Stepanova oli samaaegselt linnasekretär kui ka valimiskomisjoni esimees.