“Me oleme pakkunud välja, et tuleks lapse pooleteisest aastast kuni kolmanda eluaastani maksta lapsevanemale 192 eurot (3000 krooni) kuus,” ütles Delfile Keskerakonna sotsiaalprogrammi koostaja Jaak Aab.

“See annaks paindliku võimaluse lapsevanemal hakkama saada.” Aabi sõnul looks see ka valiku, kas ema on ise kodus ja saab väikest toetust lisaks või ta läheb tööle ja saab ikka selle summa ning palkab lapsehoidja või maksab lasteaiakulud.

Peaminister Andrus Ansip rõõmustas eelmisel nädalal selle üle, et Eestil tuleb üle pika taas positiivse iibega aasta. Peamiseks põhjuseks pidas peaminister Reformierakonna kehtestatud vanemapalka.

Endine sotsiaalminister Aab ütles, et toetab praegu kehtivat pooleteist aastast vanemapalka, kuid see toetab vanemaid, kes lapse on saanud suhteliselt lühikese aja jooksul. “See on liiga helde kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks. Me jagame seda vähest eelarve raha ringi nendele inimestele, kes isegi suhteliselt hästi hakkama saavad,” arvas Aab. “Vanemapalk maksab rohkem, kui lapsetoetus ja see on proportsioonist väljas.”

Iivet mõjutavad Aabi sõnul hoopiski demograafilised protsessid. “Sünnitajate põlvkond on lihtsalt kasvanud. Need, kes sündisid laulva revolutsiooni ajal, sünnitavad praegu. Ja mingi aja pärast tuleb meil iibes kukkumine. Ehk, kui meil sündivus langeb, siis sünnitusealisi naisi saab olema taas vähem,” selgitas Aab.

Inimeste jaoks on Aabi sõnul selles valguses oluline riigi tugi ja sotsiaalne kindlustunne. “Väga tähtis on riigi tugi.” Aab küsis, et miks lähevad noored inimesed välismaale elama ja sünnitavad seal? “Nad ütlevadki, et seal on väga stabiilne ja turvaline. Kui sa seal lapse sünnitad, siis peret toetatakse pidevalt,” sõnas riigikogulane.

“Põhiline on, et pere ja selle lapse toetamine oleks pidev ja jätkuv kuni ta kooli lõpetab. Siin on tasuta haridus, tasuta kõrgharidus, lasteaiakohad, huvitegevuse toetamine, tasuta koolilõunad, kõik mis aitab perel paremini hakkama saada ja last mitmekülgsemalt kasvatada.”

Keskerakonna sotsiaalprogramm avaldatakse 16. jaanuaril toimuval valimiskonverentsil.