Kõnekas on stsenaarium, mis keskerakondlike linnajuhtide žesti saadab. Tallinna haridusamet saatis koolijuhtidele kirja, milles kohustab koole muretsema linnajuhtide esinemise ajaks esitlus- ja helitehnika, lisaks inimesed, kes mälupulki jagama hakkavad. Linnajuhid esinevad 45-minutilise ettekandega, kuid koolil on ettekandeid keelatud teha, kirjutab Äripäev Online.

Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi 12. klassi abiturientide arvates on selline massiüritus kummaline viis kingitust üle anda.

“Keskerakond on valinud noorte peibutamiseks õige toote, sellega on lihtne noori ära osta. Üritus ise on naeruväärne. Ettekäändel, et midagi kingitakse, teeb Keskerakond endale propagandat,” ütlevad nad.

“Miks ei võiks need lihtsalt kastiga koolidesse tuua? Nende jagamine võtaks ehk kümme minutit,” ütlevad abituriendid. 11. klassi noormees Joosep Vimm jääb mälupulgast ilma. Ta on kindel, et järgmisel aastal, mil valimised on läbi, enam mälupulki ei kingita. “Pigem on see valimiskampaania kui siiras kingitus,” ütleb ta.

Keskerakondlasest abilinnapea Kaia Jäppinen ja volikogu esimees Toomas Vitsut kinnitavad, et tegu pole partei propagandaüritusega. “Absoluutselt mitte, absoluutselt mitte!” räägib Jäppinen. Ta ütleb mitmesaja inimesega ürituste kohta, et kindlasti pole linnajuhid huvitatud sellest, et koolidesse koguneks rahvamass, kes üksteise otsas trambiks ja püsti seisaks.

875 000 krooni eraldati Tallinna linna reservfondist mälupulkade ostuks, pulgad maksid koos käibemaksuga 738 267 krooni. Riigihanke võitsid ühispakkumisega kaks firmat: Triton Holding OÜ ja Maskin ja Grupp OÜ. Mälupulkadel on Tallinna linnavalitsuse andmetel linna tutvustav presentatsioon, enne kohtumist sellega aga tutvuda ei saa.

Vitsuti sõnul valiti mälupulk arvestades Tallinna kui eestvedajat e-riigi arengus. “Kellele siis veel, kui mitte abiturientidele — noortele linnakodanikele ja tulevastele tublidele otsustajatele — peaks sellest rääkima,” ütleb Vitsut.