"Saksa-Vene gaasitorufirma Nord Stream AG on alustanud uuringuid veel kahe uue torujuhtme ehitamise võimaluse kohta Läänemere kaudu Venemaalt Euroopasse," selgitas riigikogu keskkonnakomisjoni liige Valeri Korb.

"Ettevõtte teatel uuritakse võimalusi suurendada gaasitarneid Euroopa Liitu ja kindlustada gaasitarned praeguste lepingute ulatuses," lisas Korb.

Korb meenutas, et aprilli lõpus kohtus peaminister Andrus Ansip Nord Streami esindajatega. "Nüüd soovimegi teada, kas kohtumisel oli juttu ka järgmiste gaasitorude paigaldamisest?" märkis Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Korb.

Korbi sõnul soovivad arupärijad veel teada, kas valitsuse seisukoht on nüüd muutunud ja tuntakse huvi Nord Streami projektis osalemiseks ning millised on olnud reaalsed keskkonnamõjud Läänemerele.

Eesti on seni Nord Streami projektist kõrvale jäänud, kuna valitsus ei rahuldanud 2007. aastal Nord Stream AG Eesti majandusvööndi uurimisloa taotlust.

Hoolimata valitsuse toonasest vastuseisust on Läänemerre gaasitoru tänaseks paigaldatud ning vastuseisu tõttu jäi Eesti ilma suurprojekti rajamisega seotud töökohtadest ja investeeringutest.

Nii sai näiteks Sillamäe asemel gaasitoru logistikakeskuseks hoopis Kotka linn, kus tekkis Äripäeva andmetel tänu projektile juurde 190 töökohta.