Avalduses märgitakse, et 2011. aasta Riigikogu valimistel kasutatud e-hääletuse süsteemi tarbeks loodud valijarakendus oli hõlpsasti manipuleeritav selliselt, et ei hääletaja ega ka Vabariigi Valimiskomisjon (VVK) ei saa manipuleerimisest teada.

EIK-le põhjendatakse, et Inimõiguste Ülddeklaratsiooni kohaselt on igaühel õigus kas vahetult või vabalt valitud esindajate kaudu võtta osa oma riigi valitsemisest ning teha seda läbi valimiste üldise ja võrdse valimisõiguse alusel salajase hääletamise teel või muul vaba valimisõigust tagaval hääletusviisil.

„Eesti Keskerakonna arvates ei vasta tänane e-hääletuse õiguslik regulatsioon ja e-hääletuse korraldus Eesti Vabariigi põhiseadusele. E-hääletuse süsteem sisaldab väga suuri turvariske. Elektroonilise hääletuse süsteemi läbipaistmatus õõnestab nii valimistulemuste kui ka kogu avaliku võimu usaldusväärsust,” selgitas erakonna peasekretär Priit Toobal kohtu poole pöördumise põhjusi.

„Meie eesmärgiks kaebuse esitamisel on saavutada olukord, kus Euroopa Inimõiguste Kohus tuvastab avalduse esitaja avalduses toodud faktide osas konventsiooni õiguste rikkumise ning annaks e-hääletamise osas omapoolse õigusliku hinnangu,“ lõpetas Toobal.