Simsoni sõnul on tuleva aasta riigieelarve hinnaks Euroopa mastaapides jätkuvalt ülikõrge tööpuudus, linnade ja valdade raskused ning aktsiiside ja käibemaksu tõusu mõjul kasvav inflatsioon, vahendas erakonna pressiesindaja.

Kadri Simson ütles, et valitsusliidu saadikud hääletasid täna rahanduskomisjonis maha Keskerakonna muudatusettepanekud 2011. aasta riigieelarve eelnõule, mille eesmärgiks oli näiteks vähendada toasooja käibemaksu ja põllumajanduses kasutatavat erimärgistatud kütuse aktsiisimäära, tõsta toetust koolitoidule, taastada kohalike omavalitsuste tulumaksubaas 11,93 protsendi tasemel ja riiklik matusetoetus.

„Aktsiisi ja käibemaksu tõusu tagajärjel suurenesid märkimisväärselt elanikkonna kommunaalmaksed, sealhulgas kulud toasoojale,“ nentis Simson ja lisas, et Keskerakond soovis olukorra parandamiseks vähendada toasooja käibemaksu seniselt 20 protsendilt üheksa protsendini.

Valitsus on Simsoni sõnul vähendanud omavalitsustele eraldatavaid vahendeid, suurendades samal ajal nende kohustusi. Seetõttu soovis Keskerakond taastada omavalitsuste osa tulumaksus varasemal tasemel ning suurendada omavalitsuste investeeringutoetusi.

Põllumeeste abistamiseks tahtis Keskerakond alandada erimärgistatud kütuse aktsiisi. „2009. aastal tõsteti erimärgistatud kütuse aktsiisimäära, mistõttu maksavad Eesti põllumehed erimärgistatud kütuse aktsiisi 5,2 korda rohkem kui nõuab seda Euroopa Liidu alammäär,“ selgitas Simson.

Tasuta toit gümnaasiumiõpilastele

Samuti soovis Keskerakond muudatusettepanekutega tõsta koolitoidu toetust nii põhikooli, gümnaasiumi kui ka kutsekooli õpilastele ühe euroni päevas. „Keskerakonna valitsuses oleku ajal hakkas riik katma põhikooli ja kutsekooli õpilaste lõunaid,“ sõnas Simson. „Koolitoit on paljudele lastele ainus soe toidukord päevas. Kuid sellest on ilma jäetud gümnaasiumiõpilased, kelle koolipäevad on kõige pikemad ning kelle energiavajadus suurem.“

Veel tegi Keskerakond tulutult ettepaneku suurendada politsei ja piirivalveameti tegevuskulusid, et vältida politseinike ja piirivalvurite sundpuhkusi. Ühtlasi lükati tagasi erakonna ettepanek päästeameti vahendite suurendamiseks, et tagada kiire ning piisav reageerimine hädaolukorras.