Keskerakonna ja selle juhi Edgar Savisaare suhtes on viimasel ajal kõige kriitilisem olnud Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas. Näiteks vastandas Rõivas Delfi julgeolekudebatil selgelt ennast Savisaarega ning Reformierakonda Keskerakonnaga, nimetades muuhulgas keskparteid ja selle juhti "reaalseks ohuks".

Samuti rääkis Rõivas hiljuti partei üldkogul, et Keskerakond võib pääseda Eesti tulevikku määrama ka siis, kui nad võitjaina valitsuse moodustamisest mõne partneri kasuks loobuvad või kui nad valimisi ei võida.

Sotsiaaldemokraadid pole peaministri sõnul siiani Eesti rahvale ühemõtteliselt öelnud, kas nad on valmis diilitamise käigus võtma Keskerakonna endaga koos valitsusse või mitte. Et Keskerakonnal on meeletu surve üle pika aja taas valitsuses osaleda, võivad nad valitsusse pääsemise nimel olla nõus paljugagi, ütles Rõivas ja lisas, et Savisaart ei pea kartma, kuid samuti ei tohi olla naiivne.

Avalikke signaale sellest, et sotside juht Sven Mikser ei välista koostööd Keskerakonnaga, tuli eelmise aasta lõpus tõepoolest. Näiteks vastas Mikser mullu oktoobris riigikogu infotunnis Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsonile, et sotsiaaldemokraadid mitte ainult ei soovi olla osa koalitsioonist, kes muudab Eesti maksusüsteemi õiglasemaks, vaid tahavad suisa olla sellise koalitsiooni moodustajad.

"Kui teie küsimuses on nüüd varjatult kirjas, kas sotsiaaldemokraadid on seda koalitsiooni valmis moodustama Keskerakonnaga, siis mina ütleksin, et tänasel päeval kindlasti ei ole põhjust sulgeda uksi," märkis ta.

Siiski on täna, ligi kuu aega enne valimisi sotside juht palju resoluutsem ja ütles Delfile, et koostöö Keskerakonnaga, olgu selle eesotsas kes tahes, on mõeldamatu.

"Olen varemgi öelnud, et Savisaarel ei ole ka tulevikus asja Stenbocki majja ja Keskerakond ei pääse märtsivalimiste järel valitsusse. Viimastel aastatel on avaliku raha väärkasutamine Keskerakonna valimiskampaaniates omandanud mõõtmed, mis lubavad nimetada seda erakonda ja tema juhti lausa groteskselt korrumpeerunuks. Meie arusaamad sellest, mis on poliitikas lubatav ja mis lubamatu, on sedavõrd erinevad, et sotsiaaldemokraatide jaoks on valitsuskoostöö Keskerakonnaga mõeldamatu. Olen veendunud, et ka parimal juhul võtab Keskerakonna sisemine puhastumine aega mitmeid aastaid ja isegi erakonna juhi vahetumisel on küsitav, kas see muutus üldse teoks saab," ütles Mikser Delfile.

Nende väljaütlemiste valguses tundubki, et Keskerakonnale oleks justkui jäänud vaid üks võimalus: opositsioonipartner Isamaa ja Res Publica liit. Kuigi IRL tõepoolest mullu kevadel peale valitsuse vahetumist teatas, et opositsioonis võivad nad Keskerakonnaga koostööd vajadusel teha, siis täna nad ühiseid koostööpunkte ei näe.

"IRL on korduvalt kinnitanud, et välistab igasuguse koostöö Edgar Savisaare juhitud Keskerakonnaga. Keskerakonda, mida ei juhi Edgar Savisaar, ei kujuta keegi ettegi. Kui Keskerakonda ei juhi Savisaar, siis juhib seda Yana Toom. Seega on Keskerakonnaga koostöö välistatud," ütles IRLi esimees Urmas Reinsalu Delfile.

Seega tuleb tõdeda, et kui Keskerakond peaks need valimised võitma, siis valitsuse moodustamine oleks äärmiselt raske ülesanne.