Neljapäeval toimus Keskerakonna büroos kohtumine presidendikandidaat Toomas Hendrik Ilvesega, milles osalesid Keskerakonna juhatuse ja Riigikogu fraktsiooni liikmed.

Kohtumise eesmärgiks oli selgitada välja kandidaadi maailmavaateline kuuluvus ja saada ülevaade tema poliitilisest orientatsioonist ning Eesti elu tundmisest.

Keskerakond tunnustab Ilvese väga selgeid seisukohti maksupoliitika muutmiseks ja astmelise tulumaksu toetuseks. Ilves rõhutas: “Suhtun hästi astmelisse tulumaksu. See on vahend, et suurendada riigi tulusid. Pole võimalik pidada ülal euroopalikku riiki, kui maksud on nii madalad nagu meil. Näeme seda kõikjal — ka päästeametis ja politseis.“

Keskerakonnale lähedane oli ka Ilvese arusaam integratsioonist ja pronkssõdurist. Ilves oli seisukohal :“Ma ei arva, et on väga kasulik kuju ära viia, see tekitab liiga palju probleeme. Vaja on muuta kuju tähendust, siis saame pronkssõduri sinna jätta.“

Ilves võttis ka seisukoha palgaarmee vastu („riigikaitse seisukohalt pole kasulik“); ning tasuta koolihariduse poolt. Presidendikandidaat rõhutas: “Igal soovijal peab olema võimalus saada Eestis tasuta ja väga kvaliteetne kõrgharidus.“

Tema poolt oli riigimehelik tunnistada Eesti poliitikas tehtud möödalaskmisi. Väga suureks veaks nimetas ta 1999.a. valimised võitnud Keskerakonnale Lennart Meri poolt ettepaneku tegemata jätmist valitsuse moodustamiseks. Nüüd lubas ta kindlasti teha ettepaneku valitsuse moodustamiseks valimistel enam hääli kogunud erakonnale. Veaks nimetas Ilves ka Narva elektrijaamade USA firmale maha müümise katset.

Europarlamendi väliskomisjoni aseesimees Ilves avaldas ka seisukoha, et preambula lisamine Eesti-Vene piirilepingule oli „väga suur viga“. Ilves selgitas: „Miks oli vaja kätte mängida kaardid nendele, kes soovisid piirilepet torpedeerida? See preambula ei lisanud midagi juurde, aga andis Venemaale ettekäände loobuda oma allkirjast piirilepingul.“

Seoses Eesti osavõtuga USA sõjast Iraagis, ütles Ilves: „Oleme jõudnud faasi, kus on vaja tõsiselt arutada Iraagi missiooni otstarbekust.“ Ilves tunnistas, et need on Eesti sõjaväelased ise, kes soovivad sellel missioonil osaleda ja teevad seda vabatahtlikult.

Valijameeste kogule heitis Ilves ette selle ebaproportsionaalsust. Suurte linnade elanikud on valijameeste kogus alaesindatud. Seetõttu pidas ta ka parlamenti õigemaks kohaks riigipea valimistel.

Ilves kritiseeris mitmes küsimuses sotsiaaldemokraatide poliitikat eelmistel valimistel. Eriti oli ta vastu valimisloosungile „Valid Savisaare, saad Putini“. Presidendikandidaat rõhutas, et see loosung oli „väga loll asi“, millele tema oli absoluutselt vastu.

Järgmistel valimistel nägi ta häid perspektiive sotsiaaldemokraatide ja keskerakonna lähenemiseks. Ilves rõhutas, et „maailmavaateliselt ei saa sotsiaaldemokraadid ja reformistid kuidagi ühineda või mingit lepingut sõlmida“. Ilves selgitas, et reformistid on teda toetanud ilmselt vaid seetõttu, et „neil endil pole sellist kandidaati“.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar pidas tähtsaks, et arupidamise käigus toimus silmnähtav soojenemine Ilvese ja Keskerakonna juhtide suhetes. „Ilvese vasakpoolsest maailmavaatest kantud vastused olid selged ja loogilised. Küsimus on ainult selles, kas teda usaldada, sest senini on sotsiaaldemokraatide juhid üldjuhul töötanud Trooja hobuse rollis parempoolsete kasuks. Lootust annab Ilvese kinnitus, et ta pole juba ammu osalenud sotsiaaldemokraatliku erakonna poliitika kujundamisel juhatuse istungitel,“ ütles Savisaar.

Keskerakonna juhatus ja fraktsioon võtavad seisukoha presidendikandidaatide suhtes pärast seda, kui nad on kohtunud ka teiste võimalike Kadriorgu pürgijatega.