Valimistel linnavolikogu 63 kohast 32 saanud Keskerakond ei saa täna lubada ühegi oma fraktsiooni liikme äraolemist või eksimist hääletamisel, et kindlustada senise linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti jäämine ametisse, kirjutab Postimees.

Samuti hakkavad volinikud täna hääletama ka volikogu aseesimeest, kelleks suure tõenäosusega saab keskfraktsiooni juht Elmar Sepp.

Järgmine linnavolikogu istung peaks esialgsete plaanide kohaselt kogunema erakorralisena teisipäeval. Siis saab tõenäoliselt paika linnapea ja linnavalitsus.

Keskerakonna linnapeakandidaat on praegune abilinnapea Jüri Ratas. Oma abilinnapeakoha säilitavad Taavi Aas ja Kaia Jäppinen, kuid Keskerakond peab oma ridadest juba sel nädalavahetusel leidma veel neli abilinnapead.

Ühe võimaliku variandina on väidetavalt läbi käinud pikaaegse lastehaigla juhi Merike Martinsoni asumine sotsiaalala abilinnapeaks ning Kesklinna praeguse vanema Kalev Kallo siirdumine linnaplaneerimise valdkonna abilinnapeaks.

Linnavalitsus peab seejärel kibekiirelt kokku panema linnaeelarve ja selle 30. novembri istungil volikokku saatmiseks heaks kiitma ning paika panema linnaosavanemad. Kolm linnaosavanemat — Kalle Mihkels, Kalle Klandorf ja Enno Tamm — jäävad ilmselt ka edaspidi ametisse. Tühjadest kohtadest on Põhja-Tallinna vanema kohale väidetavalt asumas Vilja Savisaar.

Kui praeguses linnavolikogus on peamiste häältepüüdjate ehk eelkõige riigikogu liikmete asendusliikmeid kokku 27, siis seoses linnavalitsuse kinnitamisega ja linnaosavanemate paika saamisega kasvab nende arv veelgi.