Keskerakonna peasekretär Priit Toobal meenutas, et Eestis on juba olnud suur skandaal seoses nn lävepakuküsitlustega, mis avaldati valimiste päeval ja mis avaldasid valimistulemustele oma mõju.

“Sellest ajast kehtib justkui tava, et valimispäeval ei tohi uuringutulemusi avaldada," ütles Toobal.

Probleem on tema sõnul selles, et valimistest valimistesse on üha enam hakatud hääletama internetis ja eelhääletuse päevadel.

"Seega ei saa me rääkida mitte ühest valimispäevast, vaid pooleteisenädalasest hääletusperioodist. Kuni pooled hääled antakse enne valimispäeva!” ütles Toobal.

Toobal märkis, et erinevalt valimiste viimasest pühapäevast, mil valimiskampaania tegemine või uuringutulemuste avaldamine on keelatud, tohib neil päevadel teha ükskõik kui agressiivset valimispropagandat ja mistahes vahenditega.

Uuringufirma on käitunud ebaeetiliselt

Keskerakonna peasekretär sõnul kuulub sinna ooperissse ka vastavaldatud TNS Emori uuring.

“Selle uuringu tulemused ja nende avaldamise viisi ainsaks eesmärgiks paistab olevat Reformierakonna valimiskampaania toetamine," leidis Toobal.

Tema hinnangul on uuringufirma käitunud ebaeetiliselt, lastes end poliitikasse tõmmata sellist tellimust vastu võttes ja täites. Selgelt ebaeetiline on tema hinnangul ka uuringu tellinud ja avaldanud BNS-i käitumine.

"Ajal, mil kümned tuhanded on juba hääletanud ja hääletavad just neil päevil, püütakse neid uuringutulemusi kasutades mõjutada,” ütles Toobal.

Toobali sõnul on iseenesestmõistetav, et reforimierakondlik võimuvertikaal üritab kõigi neile kättesaadavate vahenditega oma võimu hoida ja kaitsta.

“Selles võitluses kasutatakse nii administratiivset resurssi kui ka neid paljusid avalikkusele nähtamatuid võimalusi, mis autokraatlikul peaministriparteil erinevate institutsioonide – sealhulgas ka meediakanalite – mõjutamiseks on olemas," leidis Toobal.

Kogu Reformierakonna valimiskampaania on tema sõnul praegu ehitatud täpselt samadele väidetele, mida BNSi vahendusel püütakse nüüd kinnitada justkui sõltumatutele uuringutulemustele viidates. "Kas see on tõesti kokkusattumus?” küsib Toobal.

Toobal kutsub meediaorganisatsioone peatama igasuguste uuringute avaldamise ning palub uuringufirmadel keelduda andmast õigust uuringutulemuste avaldamisest enne 6. märtsi kella 20.00 õhtul, mil valimisjaoskonnad lõplikult suletakse.