Täna andsid Keskerakonna juhatuse liikmed Jüri Ratas ja Kadri Simson pressikonverentsi, kus teatasid oodatult, et 5. novembril Paides toimuval Keskerakonna kongressil kandideerib erakonna esimeheks Jüri Ratas.

„Kakskümmend viis aastat tagasi Rahvarindest võrsunud Keskerakond on tulnud Eesti poliitikasse, et jääda. Solidaarsus, iga inimese eest seismine ja ühiskonna liitmine on Keskerakonna alusväärtused, mida vajab kogu Eesti,“ teatas Jüri Ratas. „Kandideerin Keskerakonna esimehe kohale, et tuua põhimõttelisi muutusi Eesti poliitikasse. Soovin anda oma panuse Keskerakonna programmi elluviimiseks riigi tasandil ja kohalikes omavalitsustes.“

„Eesti poliitikas on toimunud tõsine murdepunkt. Presidendivalimised näitasid selgelt, et peaministrierakonnal ei õnnestu enam igas küsimuses oma tahtmist läbi suruda. Eesti rahvas ootab ja väärib vajalikke muutusi ka laiemal poliitilisel tasandil. Olen kindel, et Keskerakond suudab Jüri Ratase juhtimisel Eesti poliitikas jõulisemalt kaasa rääkida ning paremini oma valijate huvide eest seista,“ selgitas Kadri Simson.

„Soovime lõpetada jutud erinevatest leeridest ja konkureerivatest meeskondadest. Keskerakonnas ei ole „omasid“ ja „võõraid“ ning kohe kindlasti pole meie erakonnas üleliigseid inimesi. Meie soov ja eesmärk on minna edasi ühtse Keskerakonna koondisega, kuhu on oodatud kõik, kes soovivad panustada erakonna ja Eestimaa tulevikku,“ rõhutasid Kadri Simson ja Jüri Ratas.

Ratas läkitas erakonnakaaslastele ja Eesti inimestele ka pöördumise.

Viimati kandideeris Ratas Savisaare vastu erakonna esimeheks 2011. aasta augustis toimunud Keskerakonna kongressil: Savisaart toetas 925 saadikut, Ratas sai 643 häält.

Veidi alla aasta tagasi peetud Keskerakonna kongressil kandideeris Savisaare vastu Simson, kes kaotas üsna napilt: jäi 55 häälega alla. Samal kongressil sai aga Ratas juhatuse valimistel rohkem hääli kui Savisaar erakonna esimehe hääletusel.

Tund aega enne seda, kui Ratas ja Simson kohtusid ajakirjanikega, toimus Keskerakonna praeguse juhi, Savisaare pressikonverents, kus osalesid ka tema usaldusisikud Peeter Ernits, Marika Tuus-Laul ja erakonna peasekretäri kohalt taandatud Oudekki Loone.

Pressikonverentsil teatati, et volikogu esimeheks pürgib Peeter Ernits, ning aseesimeheks Marika Tuus-Laul. Savisaar kinnitas, et tema kandideerib kindlasti uuesti erakonna esimeheks.

Seni oli teada, et volikogu esimehe kohale kandideerivad Kersti Sarapuu ja tõenäoliselt senine volikogu esimees Kalev Kallo. Täna teatas aga Kallo, et tema uueks ametiajaks volikogu juhiks ei kandideeri. Sarapuul peaksid volikogu esimeheks saamiseks hääled koos olema.

Keskerakonna volikogu istung toimub juba laupäeval, 15. oktoobril. Keskerakonna kongress 5. novembril.