Riigikogu menetluses olevad seaduseelnõud 1000 ja 1001 (keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse ja sõjahaudade kaitse seaduse eelnõu) on Toomas Vitsuti hinnangul tekitanud siseriiklikult ja rahvusvaheliselt tuntavat resonantsi. „Seetõttu oleks igati asjakohane kõnealuseid eelnõusid ning juhtivate komisjonide ja pronkssõduri ümarlaua liikmete seisukohti vastastikku tutvustada ning püüda neis leida ühisosa,” märkis Vitsut.

Eesmärgiga kaasa aidata ühiskonnas suurema üksmeele saavutamisele Tõnismäel paikneva pronkssõduri tulevase staatuse suhtes kutsus linnavolikogu esimees käesoleva aasta augustis kokku ümarlaua. Senistel kokkusaamistel on ümarlauas kuulatud osapoolte seisukohti, täpsustatud ajaloolist faktoloogiat ning juriidilisi hinnanguid.

Toomas Vitsuti ettepaneku kohaselt võiks 5. detsembril Toompeal koguneda nn Valge saali foorum Riigikogu põhiseaduskomisjoni, õiguskomisjoni ja Tallinna Linnavolikogu ümarlaua liikmete osavõtul. Samaks ajaks selguvad ka ümarlaua liikmete seas läbi viidud monumenditeemalise küsitluse tulemused.