Eelnõu arutelu ajas endast välja Tallinna volikogu aseesimees Tarmo Lausingu, kes karjatas volikogu kõnepuldist IRL aadressil: „TEIE kaitseminister viis minema MEIE pronkssõduri”, teatas Tallinna linnavolikogu IRL fraktsioon.

IRL fraktsiooni teatel oli eelnõu tagasi võtmine ainuõige samm, vältimaks eelnõu sisu muutmist algsele vastupidiseks, millist häbematut taktikat on volikogus enamust omav keskfraktsioon rakendanud opositsiooni eelnõude suhtes korduvalt.

IRL fraktsioon tunneb kaasa linnavolikogu aseesimehele Tarmo Lausingule, kes oma napi ea tõttu ei tea kommunismi kuritegudest midagi, mistõttu peab pimesi usaldama vanemaid volinikke, kes on koondunud endise EKP Keskkomitee juhtivtöötaja Margarita Tšernogorova ümber.

Tallinna volikogu aseesimees Tarmo Lausing teatas, et Tallinnas ja riigis on monumentide püstitamisel võtnud initsiatiivi kaitseministeerium ning seetõttu tuleks ka kõnealune memoriaal rajada riigi algatusel.

Keskfraktsioon soovis täiendada eelnõu, tehes linnavalitsusele ülesandeks valmistada ette otsuse eelnõu, millega volikogu esitab ettepaneku vabariigi valitsusele rajada kommunistliku terrori ohvrite memoriaal Tallinnasse. „Tallinna linna esindajad tuleks seejuures kaasata ettevalmistustöödesse,” leidis Lausing ja kahetses: „Ehkki IRL on täna riigis võimul ja nende käes on kaitseministri portfell, otsustas IRL võtta oma eelnõu menetlusest tagasi.”