„Riigikogu roll selles loos ei saa olla kõrvalvaataja oma,” ütles Keskfraktsiooni liige Evelyn Sepp. „Komisjoni eesmärgiks on lisada senisele uurimisele ka läbipaistvus, koostöö ja usaldusväärsus. Olen kindel, et sügisel eelnõu riigikogu ette jõudes jagavad seda positsiooni kõik erakonnad. Laevahukk ise, selle põhjuste ja seotu uurimine ning selle usaldusväärsusele kaasaaitamine, peaksid olema erakondadeülesed ja näitama esmajoones riigikogu koostöövõimet.”

Sepp ütles, et 1994.aasta septembris Läänemeres uppunud parvlaeva Estonia hukupõhjuste väljaselgitamiseks riigikogu komisjoni moodustamine on viimase paari aasta vältel ilmnenud uute asjaolude tõttu möödapääsmatu ja vajalik.

„Vajalik on see nii Eesti kui ka Euroopa üldsuse, Eesti riigi usaldusväärsuse taastamise, inimeste hingevalu ning tõeste faktide väljaselgitamiseks,” märkis Sepp.

Sepa sõnul on aeg hakata mõtlema nende protseduuride ja parlamentaarse koostöö edendamisele, mis avavad tee uute asitõendite hankimiseks ja seda võimaldava nn hauarahuleppe taasavamiseks.

„Meenutame, et paljuski on just Eesti parlamendikomisjoni ja valitsuskomisjoni kootöö järjekindlus viinud selleni, et Rootsi riik tellis kahelt teadusasutuselt uued sõltumatud uuringud, vabastas hiljuti nn vaikimisvandest Estonial käinud Rootsi tuukrid jne.,” sõnas Sepp. „Ilma selle koostööta ja avalikkuse surveta seniseid arenguid olnud ei oleks.”

Sepp ütles, et komisjoni peaksid kuuluma kõigi riigikogu fraktsioonide esindajad. „See oleks ka selge signaal avalikkusele, et kellelgi pole põhjust kõrvale hiilida nii komisjoni tööga seotud kui ka Estonial juhtunu vastutusest,” selgitas ta.

Komisjonil on eelnõu kohaselt järgmised ülesanded: Estonia parvlaeva hukkumise põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamine; parlamentaarne koostöö nn hauarahuleppe osapoolte rahvaesindustega; sõltumatuse ja läbipaistvuse suurendamiseks koostöö tihendamine erinevate riikide laevahuku põhjusi uurivate institutsioonide vahel; töö käigus faktiliste asjaolude tuvastamise ja järelduste tulemusena tekkinud ettepanekute tegemine Riigikogule ja Vabariigi Valitsusele; järelevalve Vabariigi Valitsuse tegevuse üle, mis seondub laevahuku põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamisega.