Tallinna linnavolikogu uueks esimeheks saab Keskerakonna juht Edgar Savisaar, abilinnapeadeks Toomas Vitsut, Jüri Ratas ja Kaia Jäppinen.

„Segaduste aeg Tallinnas on läbi. Need, kes tahavad teha tööd, tõusevad võimule. Need, kes tahavad intrigeerida, jäävad opositsiooni,” ütles Savisaar leppe allkirjastamisel.

Savisaar usub, et tegemist on pikaajalise koalitsioonilepinguga. „Meie valijad võivad olla rahul — Tallinn areneb edasi.”

„Meil on Res Publicaga õige mitmeid koalitsioone Eesti omavalitsustes, kuid seni mitte pealinnas,” jätkas ta. „Meil seisab ees üksteise tundma õppimise aeg. Mina olen optimist. Meil on nii sarnasusi kui erinevusi. Konkurentide poolt on meid teineteisega küllalt palju hirmutatud. Usun, et suudame sellest läbi murda ja teineteises selle hea üles leida.”

Tallinna linnapea Tõnis Palts ütles, et koalitsioonilepingusse jäid need asjad, mis olid ka eelmises lepingus. „Siia on juurde tulnud Keskerakonna nägu.”

Linnapea tänas sõnavõtus ka Reformierakonda, kellega koos sai üht-teist põhjalikku alustatud. „Meil tekkisid erimeelsused. Ma usun, et Reformierakond saab asjast üle ja neist saab konstruktiivne opositsioon.”

Reformierakonna Tallinna piirkonna juhatus nimetab Res Publica heitlikku käitumist uueks tasemeks Eesti poliitikas, kuid soovib Savisaare juhtimisel alustavale koalitsioonile Tallinnas kiiret sisseelamist, teatas erakond Delfile.

“Kaheksa päeva tagasi kinnitasid Res Publica esindajad oma allkirjadega, et soovivad senise koalitsiooni jätkumist kuni valimisteni. Eile teatasid nad ilma ühegi põhjenduseta, et mõtlesid ikka ringi ja täna olid juba valmis allkirjastama lepingu Keskerakonnaga. Muljetavaldav värvivahetamise kiirus,” sõnas Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Keit Pentus.

Pentuse sõnul on need, kes kunagi hääletasid uue poliitika poolt, saanud lihtsalt petta. “Selle missiooni, millega Res Publica poliitikasse tuli, kukutasid nad tänasega ise kolinal läbi.”

“Viimased viis kuud tõestasid ka, et kahjuks puudub Tõnis Paltsil igasugune visioon linna arengust. Sisulisi ideid nappis ja nii saigi omaette eesmärgiks koalitsiooni lammutamine ja Keskerakonnaga ühteheitmine.”

Res Publica nägu Pentuse hinnangul uues koalitsioonis näha pole.

Leppele kirjutasid alla Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, linnavolikogu keskerakonna fraktsiooni esimees Elmar Sepp, linnapea Tõnis Palts ja Tallinna linnavolikogu Res Publica fraktsiooni esimees Andres Kork.