Narva keskväljakule kogunes kolmapäeva hommikul veidi alla poolesaja inimese. Pärast kohaliku nõukogude sõjaveteranide organisatsiooni esimehe Vassili Korzanovi ja Venemaa peakonsuli Narvas Nikolai Bondarenko lühikesi sõnavõtte panid kokkutulnud lilled bastion Fortuuna ees asuva mälestusseina jalamile, kirjutab Eesti Päevaleht.

Päev varem toimunud vastuvõtul said kõik veteranid linnavolikogu tänukirja ja 300 krooni suuruse toetuse. Pika laua taga istudes serveeriti ka 100-grammine viinapits.

Esmaspäeval teatas infoagentuur Regnum, et enamiku “vabastamise” aastapäeva ürituste kuludest kannab Keskerakonna kohalik osakond.

Linnavolikogu esimees Mihhail Stalnuhhin sõnas, et 9. maid ja 26. juulit on Narvas alati tähistatud ja nende ürituste massilisus üha laieneb. Ta lisas, et Narvas pole selliseid isehakanud radikaale nagu Jüri Liim ja Kalev Rebane, ning ta loodab, et neid ka ei teki.

Rääkides ülejäänud Eesti võimalikust pahameelest, sõnas Stalnuhhin: “Me elame juba palju aastaid Narvas ja käitume nii, nagu meie südametunnistus meile ütleb.”

Eelmisel laupäeval avaldas Narva tasuta ajaleht Gorod Rahvaliidu Narva osakonna kuulutuse, milles tänati linna vabastanud “sõdureid-vabastajaid”. Kuulutus polnud kooskõlastatud erakonna peakontoris.

Rahvaliidu pressiesindaja Agu Uudelepp kuulis Narvas ilmunud reklaamist ajakirjaniku käest. “Niipalju kui me varem oleme Narva osakonna plaanidest kuulnud, siis on alati räägitud, et Eesti ajalookäsitlus on veidi teistsugune. Oleme seni alati jõudnud kokkuleppele, kuidas ja mis ilmub,” sõnas Uudelepp.