Rahvaliidu ja Keskerakonna fraktsioon peavad riigikogu uurimiskomisjoni moodustamist hädavajalikuks, et selgitada välja Vabadussõja võidusamba rajamisel ilmnenud vead. Vaatamata sellele, et möödunud aastal autasustas kaitseministeerium ehitajaid õnnestunud töö eest, on sammas tänaseni sisuliselt lõpetamata ega täida rahva ootusi pealinna esindusväljakul väärikalt tähistada meie vabaduspüüdlusi.

Riigikontroll alustas küll Vabadussõja võidusamba rajamist käsitleva auditi koostamist, kuid on selle peatanud. Samas ei kuulu kõigi samba püstitamisega seotud ning üleskerkinud kahtluste ja asjaolude kontrollimine riigikontrolli pädevusse. Komisjon ei hakka riigikontrolli tegevust dubleerima, kuid saab edaspidi kahtlemata toetuda ka riigikontrolli materjalidele.

„Samba näol on tegemist Eesti riikluse olulisima mälestusmärgiga, mis on avalikkuse kõrgendatud tähelepanu all. Samba ehitamisega seotud asjaolud peavad saama avalikustatud. Üldsusel on õigus neid kõiki teada, sest tegemist ei ole riigisaladust sisaldava objektiga,” selgitas Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli.

Uurimiskomisjon on kavandatud kuueliikmelisena ning sellesse võiksid kuuluda riigikogu kõigi fraktsioonide esindajad.

Moodustatava uurimiskomisjoni volituste kestus on eelnõu kohaselt üks aasta.