Eilsele kooseluseaduse vastasele meeleavaldusele olid mitmed SAPTK-i toetajad kaasa võtnud ka enda võsukesed, kes mitmel pool valgete SAPTK-i logoga õhupallidega kaamerate ette jäid. Kaamera ette sattus ka roosa õhupalliga eelkooliealine laps, kelle pall kandis sõnumit, mis enda ebatsensuursuses ilmselt talle endale selgusetuks jäi.

Ropu õhupalliga tüdruk meeleavaldusel

SAPTK-i häälekandja Ühiskonnast avaldas täna kahtlust, et trükimusta mitte kannatava loosungiga õhupall võis pärineda üritusel viibinud näitleja Henrik Kalmeti ja tema kapuutsi all anonüümseks jäänud kaaslase käest, kes keskaegseks mungaks kehastununa tõepoolest sama värvi õhupallide kimpu kaasas kandsid.

Hiljem selgus, et õhupall pärines algselt küll Kalmeti pallikimbust, ent oli lapsele üleandmise hetkel täiesti tavaline ilma kirjadeta roosa õhupall. Homoviha propageeriv roppus oli sinna lisatud hiljem.

Delfiga vestelnud meeleavalduse külastaja sõnul nägi temagi tüdrukut sobimatu tekstiga palliga rahva seas seismas. Delfi allika sõnul viibis tüdruku kõrval ka täiskasvanud mees, kes võis olla tema isa ning kes samal ajal sõbraga vesteldes tüdrukul silma peal hoidis. Ürituse külastaja sõnul oli mees nähtavalt teadlik tekstist, mis tüdruku käes oleval roosal õhupallil laiutas.

Kalmeti õhupallid

Ehkki õhupallil olnud tekst ei pärinenud üritusel munga rollis olnud Henrik Kalmeti sulest, tunnistas näitleja Delfile, et algselt tekstita õhupall oli tõepoolest tema kimbust pärit. „Need õhupallid, mis olid minu käes, olid ilma kirjadeta. Keegi oli hiljem selle sinna kirjutanud,“ ütles ta.

Ent roosasid õhupalle hoidsid veel üsna mitme lapse käed. Pea kõik neist olid tekstideta ning pärit Kalmeti kimbust, milles olid eranditult sõnumita pallid. Näitlejaga koos üritusele tulnud mungakostüümis sõbral olid aga kaasa võetud iroonilisest homofoobiast kantud sõnumiga õhupallid. Kalmeti kinnitusel oli neid kokku umbes neli-viis. Neist neljast-viiest sõnumiga pallist jõudsid kaks aga varateismeliste poiste kätte.

Kalmeti sõnul ei olnud lastele homovihast kantud sõnumiga õhupallide jagamine kindlasti nende eesmärk ja pallid sattusid poiste kätte mõtlematusest.

„Meil ei olnud mingit soovi seda tüüpi provokatsiooni tekitada. On väga kahju ja väga kurb, kui kellegi kätte sattusid sellised õhupallid, aga see ei olnud meie eesmärk,“ ütles Kalmet.

Kalmeti sõnul tekkis suure õhupallide hulga peale ühel hetkel lihtsalt suur tung. „Kõik lapsed tahtsid järsku endale ka õhupalli,“ ütles ta. Viimased alles jäänud tekstidega õhupallid said poistele antud mõtlematult: „Me lahkusime ürituselt ja andsime need õhupallid lihtsalt ära. Tegemist ei olnud nii-öelda provokatsiooniga,“ rõhutas ta.

„Me ei olnud seal üritusel õhupallide jagamise pärast,“ ütles näitleja ning kinnitas, et kaamerasilma ette püütud poisid olid ainsad lapsed, kes üritusel endale kirjadega õhupallid said. „Need pallid said nad täiesti minu mõtlematusest,“ lisas ta.

Kalmeti sõnul on ta praeguseks ka antud teemaga seoses SAPTK-iga ühendust võtnud ning nüüdseks on väljaanne Ühiskonnast enda algsest artiklist eemaldanud otsese vihje, just kui oleks eelkooliealise tüdruku käes olnud ropp sõnum õhupallile Henrik Kalmeti käega kirjutatud.