Lastekaitseorganisatsioonide esindajate sõnul on mitmeid laste ja noortega seotud valdkondi, millega tegeletakse ebapiisavalt või sisuliselt ei tegeleta. Eelkõige on need seotud erikoolide, vaesusriski, sõltuvusprobleemide, erivajadustega laste jt sarnaste valdkondadega, kus vastutus erinevate institutsioonide vahel on sageli hajunud ja laste õigused ei ole piisavalt tagatud, teatas riigikogu pressitalitus.

Komisjoni istungil osalenud õiguskantsler Indrek Teder kinnitas, et ta peab antud ülesannete täitmist õiguskantsleri institutsiooni alluvuses vajalikuks, kuivõrd lapsed on ühiskonnagrupp, kes ei saa ise oma õigusi kaitsta. Samas osutas õiguskantsler, et see eeldab täiendavate töökohtade loomist õiguskantsleri büroo juures ja vastavalt umbes 2,7 miljoni krooni suurust lisakulu aastas.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur osutas, et ministeeriumis on väljatöötamisel uus lastekaitse seadus, mis läheneb lastekaitsetemaatikale süsteemselt ja pidas mõistlikuks lasteombudsmani rolli reguleerimist selle seaduse kaudu. Samas ei välistanud ta ka lasteombudsmani ülesannete täimist õiguskantsleri poolt enne selle seaduse vastuvõtmist.

Nii põhiseaduskomisjon kui ka sotsiaalkomisjon leidsid, et antud teemaga on vaja edasi tegeleda tutvustada neid seisukohti ka Riigikogu fraktsioonidele.