Eile väitis riigihalduse minister Janek Mäggi ETV saates „Esimene stuudio”, et Verhofstadti kirja taga seisab reformierakondlaste Urmas Paeti ja Andrus Ansipi mõju. Täna aga kinnitas ALDE fraktsiooni esimehe kõneisik, et kiri sai saadetud murelike keskerakondlaste soovil.

„Muidugi me arutasime Guy’ga olukorda,” ütleb keskerakondlasest eurosaadik Yana Toom. „Ja ta oli päris murelik. Ütles, et helistab Jürile.” Toomi sõnul aga kirjade kirjutamisest juttu ei tulnud. Ta sai kirjast ise ka alles meedia kaudu teada.

Omavahel arutati valimistejärgset olukorda Eestis. „Seis on selline. Mulle ei meeldi, talle ei meeldi,” lausub Toom. Verhofstadt küsis keskerakondlaselt, kas ta peaks Ratasele helistama. Toom vastas: „Noh, helista.” Ju siis Verhofstadt ka helistas, aga ei saanud telefoni teel Ratast kätte ning saatis talle kirja. „See pole mingi Brüsseli sekkumine – Keskerakond on juhtumisi ALDE liige,” kommenteerib Toom, et taoline suhtlus fraktsiooni sees on igati normaalne.

„Ei näe probleemi, miks see nii üles puhuti – ausalt,” ütleb Toom. „Kui Jüri ütleb, et talle helistavad kolleegid teistest riikidest, kes avaldavad toetust – see on igati normaalne, onju? Ja kui toetust ei avaldata, siis on sekkumine?”

Tõenäoliselt tuleb nii heakskiitvaid kui ka hukkamõistvaid kirju Ratasele teisteltki Euroopa kolleegidelt. Ent meediasse need ei jõua. Teadmata on, kelle kaudu Verhofstadti kiri lekkis. „Üle-eile ma ütlesin Guy’le, et see oli küll väga halvasti välja kukkunud,” sõnab Toom. Ta ei tea, kes selle avaldas või miks. Verhofstadti reaktsioonist sai ta aru, et temalt kiri igatahes ei lekkinud.

Rooma tervitus

„Euroopa koridorides tehti mulle viimasel päeval kolm korda Rooma tervitust,” ahastab Toom. EKRE on jala Eestis valitsuse ukse vahele saanud ja see tekitab Euroopas paksu verd. „Kui sellised asjad juhtuvad mingis liikmesriigis, ega seda kotis ei hoia,” ütleb Toom. Asjale aitas ta sõnul kaasa ka Igor Gräzin, kes Verhofstadti fraktsiooni koosolekul noomima hakkas ja saatis siis kõikidele fraktsioonikaaslastele kirja. Sellele aga reageeris Urmas Paet, kes kirjutas EKRE retoorikast. „Et mis ikkagi toimub ja tuua välja kõik need õõnespuud ja asjad. Et kes ei teadnud, see nüüd teab,” ütleb Toom.

ALDE fraktsioonis Eesti koalitsiooniläbirääkimised sõpru ei leia. „Tulevad ja küsivad, et mis teil seal toimub,” ütleb Toom. Oma osa annab Eesti olukorra kirjeldamisele Toomi sõnul ka Kaja Kallas. „Meil on olemas whatsapp grupp „alde ladies”, kus on kõik alde naised. Kõik on kursis, mis toimub,” lausub Toom.