Viis viimast kuud on 39-aastane Kersti Toots jaganud abikaasa Jaani 23-aastase Kati Tootsiga. Kaks 16-aastase vanusevahega naist on ühepikkused ja tumedapäised — Kersti on vaid sentimeeter lühem kui Kati. Neil on mõlemal sama perekonnanimi ja ühine mees — 47aastane ärimees Jaan Toots, kirjutab SL Õhtuleht.

Tootsi abikaasa Kersti tunnistab, et saab alles nüüd aru, kui pettunud ta oma mehes armukese pidamise tõttu on. Ta teab, et Kati on paljudel reisidel tema abikaasa saatja olnud. La Perla pesu importiv Kersti rabab tööd teha ja lepib olukorraga. Kaua selline elu jätkub, ta ei tea.

“Meil läheb päev korraga. Elan oma elu edasi nii nagu oskan,” kirjeldab Kersti Toots päevi, mis on järgnenud nädala eest avalikustatud skandaalile. Paar püüab siiski kokku hoida: pühapäeval käisid Jaan ja Kersti Toots Rocca al Mare keskuses bowling´ut mängimas. Tootsid hoidsid teineteise lähedusse ning kõrvaltvaatajale ei reedetud ühtegi ebakõla. “Jaa, oli ju isadepäev,” kinnitab Kersti, et käis abikaasaga meelt lahutamas. “Kui oleme kõrvuti, on meil väga hea olla. Eks Jaan on ise ka sellest kõigest segaduses. Mida temast tahetakse, me ei tea.”

Kas kõik on jälle korras, elu läheb endist rada? “Meie perekond oli siiamaani väga tugev,” ütleb Kersti ja püüab leida põhjust, miks suhe mehega on mõranenud. Sõnu leida ei ole raske: “Jaanil on lihtsalt keskeakriis. Ega Jaan pole teisest puust kui teised mehed, ja tema ei ole ka viimane. Kuidas see kriis lõpeb või laheneb, näitab aeg. Ma püüan teda mõista,” lubab Kersti. Saladust sellest, kuidas ta seda teeb, ta ei tee: “Armastuse jõud on suur. Nii kaua kui Jaan on minu kõrval, nii kaua ma teda toetan. Jaan pole varjanud, et see on talle oluline.”

Kersti räägib, et nad elavad Jaaniga ühise katuse all ja kooselu lõppu pole veel näha. Küsimus, mis rolli mängib Kati Toots tema abikaasa ja ühtlasi ka Kersti elus, paneb kolm last ilmale toonud Kersti mõtlema. “See on ju selge, et nad kohtuvad,” teab Kersti ja püüab sellest teadmisest üle olla.

“Ma ei näe ühtegi põhjust, miks ta peaks Jaanist loobuma. Jaan on positsiooniga mees, tore inimene, rääkimata sellest, et ka taskud pole rahast tühjad. Eks see kõik avaldab mõju. Ma olen püüdnud Jaani silmi avada, aga käskida ei saa mitte kedagi.”

Kersti sõnul on Kati siiski keegi teine, kui ta püüab end ajakirjanduse kaudu näidata. “Ta püüab endast küll väga vagura mulje jätta, kuid mina ütlen teile, et ta on üks hea manipuleerija,” usub Kersti. Kati väidet, et ta võttis endale Šahmatova perekonnanime asemel juhuslikult Tootsi, peab Kersti naeruväärseks.

“Kui ta väidab, et ei teadnud, kes Jaan on või kas ta on pereinimene, siis see on puhas vale. Kas see noor neiu ajalehti ka ei loe või? Oma harimise mõttes tasuks seda siiski teha. Nime vahetusest nii palju, et soliidselt käituv naine seda ei teeks,” ütleb Kersti.

Nähes ajalehes mehe hästi riietatud armukest, teadis Kersti kohe, kelle teene see on: “Vägagi palju on Jaan talle võimaldanud.”

Kersti tunnistab, et tagantjärele on ta kokku viinud mõningad hetked ja seigad ning mõistnud, et Jaan on tema teadmata käinud Katiga ka koos reisimas. Otsesõnu pole Jaan talle seda öelnud, kuid targa naisena on ta sellest siiski aru saanud.

“Kõik, mis on juhtunud, see pole ainult solvumine. Ma olen sügavalt pettunud inimeses, keda olen eluaeg hinnanud ja austanud. Mina olen püüdnud eluaeg elada nii, et ära tee teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse. Ja mind on see elus aidanud ja edasi viinud. Siiamaani oleme olnud lähedased ja väga siirad,” ütleb Kersti.

Kersti pole abikaasale truudust murdnud: “Mina pole Jaani kunagi petnud,” ütleb ta ega oska öelda, kui kaua lepib sellega, et mees pendeldab kahe naise vahel. Ühel päeval peab abikaasa siiski otsustama, kas Kersti või Kati.

“Aeg näitab, mida Jaan otsustab, kuhu ta kaldub? Ärme hakka ennustama. Võib-olla ta ei oskagi valikut teha. Mul on selline tunne, et ta ei tea isegi, mis temaga toimub. Ma olen talle andnud ultimaatumeid, paraku on ta veel minu kõrval. Hetkel veel on. Ärme räägime veel valikutest,” naerab Kersti.

Mõte Katiga vastastikku suud puhtaks rääkida on Kerstile võõras. “Ma ei näe selleks ausalt öeldes vajadust. See ei ole üldse minu tase arutada, kumb Jaani saab.” Küsimusele, kas Kati Toots on pelgalt tema abikaasa armuke või on see siiski keerulisem võrgustik, Kersti muigab: “Ma ei tea, aga äkki see on saatus.”