Eesti Päevalehe andmetel on Isamaaliidu juhid Kaljulaiu kandidatuuri tõsiselt arutanud. Ametlikult keeldusid aga kõik teisipäeval seda kinnitamast.

“Kersti Kaljulaid on küll väga võimekas daam, aga praegu erakond teda ei tunne,” märkis Isamaaliidu peasekretär Andres Ammas. “Inimese soovitamine ministri ametisse tähendab suurt usaldust erakonna silmis.”

Reformierakonna poliitikute hinnangul sobib Isamaaliitu kuuluv Kaljulaid uut ministeeriumi juhtima.

“Vaadates Kaljulaidi võimeid, oleks see talle üks õige koht,” ütles reformierakondlasest keskkonnaminister Heiki Kranich. “Kaljulaidil on pea õige koha peal ja ta on siiani üks parimaid peaministri majandusnõunikke, kelle võime suhelda kõige erinevamate osapooltega on jätnud väga hea mulje kõigile.”

Majandusministeeriumi ning teede- ja sideministeeriumi liitmise poolt on Reformierakond olnud kogu aeg, lisas Kranich.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Meelis Atoneni sõnul lepiks nende erakond sellega, kui ühendatava ministeeriumi juhtimine läheks koalitsioonipartneritele. “Seejärel oleks loogiline loobuda ka portfellita ministrite kohtadest,” ütles Atonen.

Valitsuses on portfellita ministreid kaks — reformierakondlasest regionaalminister Toivo Asmer ning Mõõdukate aseesimees, rahvastikuminister Katrin Saks.

Koalitsioon ei pruugi siiski kohe ministeeriume liita, piirdudes esialgu kohtade ümbermängimisega.

“Isamaaliit võib saada majandusministri ning Mõõdukad teede- ja sideministri portfelli,” ütles üks Reformierakonna liige. “Kaljulaid sobiks ideaalselt majandusministri kohale ja olen kuulnud, et sellest on Isamaas ka räägitud.”

Kersti Kaljulaid ütles Eesti Päevalehele, et temaga pole ministeeriumite ühendamisest ja sellega seoses töögrupi juhiks, hiljem ministriks asumist keegi arutanud.

“Aga mulle on üldiselt omane võtta vastu huvitavaid tööpakkumisi, isegi kui need ei ole tingimata kasulikud,” ütles Kaljulaid.