Venelaste jaoks on 9. mai väga oluline, igal aastal tähistatakse Suure Isamaasõja lõppu. Just 9. mail 1945 kapituleerus Saksamaa liitlasvägedele tingimusteta.

Tänavu möödub sellest 75 aastat ja pidustused tulevad suured. Omamoodi küsimus on, kas riigipea Kersti Kaljulaid üldse osaleb või mitte. Presidendi nõunik Taavi Linnamäe kinnitas Delfile, et hetkel kutset veel pole. Kui see tuleb, siis jõuab arutleda, kas president osaleb või mitte.

Isamaa tegi eile poliitilise avalduse, kus ütles, et Eesti presidendil ei ole sobiv minna 9. mail Moskvasse olukorras, kus Vladimir Putin üritab ümber kirjutada Teise maailmasõja ajalugu ning õigustab MRP salakokkulepete sõlmimist ja rahvusvahelise õiguse rikkumist. Isamaa märgib oma avalduses, et 1940. aastal annekteeris ja okupeeris Vene tsaaririigi õigusjärglane NSV Liit Eesti Vabariigi, selle rahvusvahelise õiguse rikkumise ja ülekohtu teadvustamiskohustus laieneb nende hinnangul ka Eesti presidendile.

Eesti presidentidest on Toomas Hendrik Ilves võtnud korra osa Teise maailmasõja lahingute lõpu tähistamisest Moskvas. Ilves käis Moskvas 2010. aastal, kui sai isikliku kutse tollaselt Venemaa presidendilt Dmitri Medvedevilt.

2015. aastal Ilves Moskvasse ei läinud ja Eestit esindas üritusel toonane suursaadik Jüri Luik, kes praegu ametis kaitseministrina.

Kui president Arnold Rüütel sai 2005. aastal kutse osaleda Moskvas Teise maailmasõja lõppemise 60. aastapäeva pidustustel, jättis ta Moskvasse minemata.

Kersti Kaljulaid tegi möödunud aastal sammu kahe riigi suhete soojenemiseks, kui käis Moskvas visiidil ja kohtus Vladimir Putiniga. Ta kutsus Putinit osalema tänavu juunis Tartus toimuval VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressil. Ametlik kutse läkitati mullu oktoobris, Venemaa poolt siiani vastust pole tulnud.

Eesti Päevaleht on analüüsinud, et suure tõenäosusega oleks Putini visiit Eestisse seotud sellega, kas meie president läheb 9. mail Moskvasse või mitte. Teisalt ei tasu unustada, et järgmised kaks aastat on Eesti ÜRO julgeolekunõukogu liige, mis Venemaa diplomaatia silmis võiks hoolimata erimeelsustest riikide vahel teha visiidi piisavalt väärikaks.