Sel nädalal töövisiidil Ameerikas viibiv Kaljulaid kohtus eile hilisõhtul Valges Majas sealse riikliku julgeolekunõuniku Robert O´Brieni, kellega arutas koostööd julgeolekuvaldkonnas ning Kolme Mere algatuse geopoliitilist konteksti.

"Kolme Mere algatus, mille tippkohtumine toimub juuni Tallinnas, on muutumas oluliseks atlandiülese koostöö osaks, kus põimuvad nii majanduslik kui geopoliitiline dimensioon," rääkis president Kaljulaid pärast kohtumist.

Julgeolekunõunik O´Brien toonitas omakorda, et Tallinnas toimuv tippkohtumine ning selle õnnestumine on kogu Kolme Mere algatuse tuleviku seisukohast võtmetähtsusega. Mõlemad kohtumise osapooled pidasid oluliseks Ameerika Ühendriikide võimalikult kõrgel tasemel osalemist sel sündmusel.

Kohtumisel arutati ka julgeolekuolukorda laiemalt ning koostööd selles valdkonnas nii NATOs kui kahepoolselt ning küberjulgeolekuküsimusi, muuhulgas 5G võrgu väljaehitamist. O´Brien tänas ka Eestit eeskujuliku panuse eest oma riigi kaitsevõime arendamisel.

Kersti Kaljulaid kohtus Valges Majas ka president Trumpi vanemnõuniku Jared Kushneriga. Ka sel kohtumisel arutati Kolme Mere algatusega seonduvaid küsimusi ning Kushner tunnustas Eesti seniseid ettevalmistusi ja ambitsiooni tippkohtumise korraldamisel.

Trumpi väimees Kushner, kelle vastutusalasse kuulub ka hiljuti Ühendriikide välja pakutud Lähis-Ida rahuplaan, andis riigipeale ülevaate plaani hetkeseisust ja võimalikest edasistest arengutest. Riigipea rõhutas, et Eesti toetab püsiva lahenduseni jõudmist Iisraeli ja Palestiina vahelistel otseläbirääkimistel, mis arvestab mõlema poole legitiimseid püüdlusi.

Lisaks kohtus president Kaljulaid ka Donald Trumpi tütrest nõuniku Ivanka Trumpiga. Sel kohtumisel keskenduti peamiselt naiste võimustamise ning tüdrukute tehnoloogiahariduse küsimustele.

"Eestil on siin kogemusi ja töötavaid mudeleid, mida saame jagada ka Ameerika ja ülejäänud maailmaga. Näiteks liikumine Unicorn Squad, mis pakub tüdrukutele huviharidusena tehnoloogiaõpet. Leppisime kokku, et tihendame tulevikus selles vallas kahe riigi vahelist koostööd," sõnas riigipea pärast kohtumist.

Kersti Kaljulaid ja Ivanka Trump kohtusid esmakordselt aasta tagasi Müncheni julgeolekukonverentsil.

President Kersti Kaljulaid viibis eilseni Washingtonis, kus kohtus mitmete ministrite ja presidendi administratsiooni kõrgete esindajatega ning kõneles Ameerika-Iisraeli avalike suhete komitee kongressil digi- ja küberteemadel. Täna ja homme on riigipea New Yorgis, kus on kavas mitmeid ÜROga ja Kolme Mere algatusega seotud kohtumised. Riigipea naaseb Eestisse laupäeval.

Juuni keskel Tallinnas toimuva Kolme Mere tippkohtumise ja ärifoorumini on jäänud pisut üle kolme kuu. Tippkohtumise eesmärk on luua ühtne arusaam algatuse sihtidest ning otsustada, kuidas liigutakse edasi.

Kolme Mere algatus toob kokku 12 Aadria mere, Läänemere ja Musta mere vahel asuvat Euroopa Liidu liikmesriiki ning rahvusvahelise kõrgetasemelise ärikogukonna. Algatuse eesmärk on edendada regiooni riikide koostööd eelkõige energia-, transpordi- ja digitaalsektorite taristute arendamiseks.