Kaljulaid sõnas oma avalduses: "Eesti Vabariigi siseministri ja rahandusministri tänane rünnak Ameerika äsjavalitud presidendi ja Eesti valimiste suhtes on rünnak Eesti demokraatia ja julgeoleku vastu.

Poliitiku sõnal on kaal ning täna on kaks Eesti Vabariigi ministrit otsustanud oma sõnade kaalu kasutada meie peamise liitlase ründamiseks. Eesti julgeolek põhineb meie enda kaitsevõimel ning liitlassuhetel. Mõlemaid neid oleme loonud, hoidnud ja arendanud pikki aastaid ja erinevate valitsustega, aga täna nägime, et neid saab ka lõhkuda ja lammutada. Ameerika rahvas valib endale presidendi meie ministrite abita, aga Eesti valitsus peab seisma meie liitlassuhete ja julgeoleku eest. Kahjuks on kaks Vabariigi Valitsuse liiget saatnud täna välja selge sõnumi, et see liitlassuhe pole nende jaoks väärtus.

Niisamuti on täiesti vastuvõetamatu Eesti valimissüsteemi argumentideta kahtluse alla seadmine. Selle eesmärk saab olla vaid üks – õõnestada meie enda inimeste usaldust meie enda riigi vastu. Selline käitumine on ohuks meie demokraatiale.

Olen oma seisukoha edastanud peaministrile ning arutan seda lähiajal ka välisministri ja kaitseministriga. Arvestades, et siseministri ja rahandusministri tänased teod on kahjustanud meie liitlassuhteid ning seadnud kahtluse alla Eesti demokraatlikud valimised, kutsun lähipäevil kokku Riigikaitse Nõukogu, kus kujundada neis küsimustes selge seisukoht.

Inimlikult on mul aga kurb ja piinlik."

Mart Helme: Joe Biden ja Hunter Biden on korrumpeerunud tüübid

Siseminister Mart Helme, rahandusminister Martin Helme ning eurosaadik Jaak Madison rääkisid täna raadiosaates "Räägime asjast", et USA valimistulemused on võltsitud ning Joe Bideni presidendiks saamine oleks Ameerika allakäigu algus.

Mart Helme hinnangul valis Joe Bideni Ameerika presidendiks süvariik. "Süvariigi tegutsemisloogika on omaenda tegevusvabaduse tagamiseks sokutada igale poole närakaid, korrumpeerunud, šantažeeritavaid närakaid. Joe Biden ja Hunter Biden on korrumpeerunud tüübid," ütles siseminister.

Reformierakonna juht Kaja Kallas kirjutas Twitteris, et uuel nädalal on plaanis Mart Helme umbusaldamine. "Kõik saadikud, kes hääletavad umbusalduse vastu või jätavad hääletamata, saab lugeda ka nende seisukohtadega nõustunuks, sest siis jääb minister ametisse ja jätkab Eesti häbistamist. Kas kuskil on piir," küsis ta.

Peaminister Jüri Ratas omakorda manitses sotsiaalmeedias, et Eesti valitsuse liikmed peavad suutma jääda meie suurima liitlase sisepoliitikat kommenteerides tasakaalukaks. "Mart ja Martin Helme peavad lõpetama koheselt Eesti ja USA suhete õõnestamise. Andsin sama sõnumi otse edasi ka EKRE esimehele."