Reformierakonna arvutuste järgi toetavad Ilvest 347 valijamehest 166 ja president Arnold Rüütlit 161, vahendab Postimees. 20 häält on nn soo, kelle eelistused võivad langeda ühele või teisele poole. Presidendiks saamiseks peab kandidaat valimiskogus saama vähemalt 174 häält.

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip oli veendunud, et presidendivalimisel tuleb võitjaks Ilves. Tema sõnul andvat lisajõudu teadmine, et enamik eestlasi on nende poolt. Ansipi sõnul on eestlaste hulgas Ilvese toetus 60 protsenti ehk ligi kaks korda kõrgem kui Rüütlil, ja 90 protsenti valijameestest on eestlased.

Reformierakonna pressiesindaja Henri Arrase väitel tuginevad erakonna esitatud valijameeste häälte arvud spetsiaalse meeskonna tehtud arvutustele ja küsitlustele, võttes aluseks parteide esindatuse volikogudes.

Keskerakonna peasekretäril Kadri Mustal oli Reformierakonna arvutustele lühike kommentaar: “Tegemist on enesesisenduse, sugestiooniga, et küll me oleme tublid. Meie arvutused ütlevad, et Rüütlil on vajalik toetus olemas.”

Must avaldas ka hämmeldust selle üle, et peaminister teab juba enne volikogusid, kes on valijamehed.

Rahvaliidu teabejuht Agu Uudelepp avaldas enda erakonna tehtud arvutused, mis tuginevad samuti volikogude parteilise koosseisuga arvestamisele: Ilvese taga on 150, Rüütlil aga vähemalt 186 valijameest.

Reformierakonna arvutuste tõlgendamiseks võttis Uudelepp appi ekspeaministri Juhan Partsi väljendi: “Tegemist on soovmõtlemisega!”

Politoloog Rein Toomla on möödunud aasta kohalike omavalitsuste valimiste tulemustele tuginedes kokku löönud, et Keskerakonnal ja Rahvaliidul võib olla 135, Res Publical 35, Reformierakonnal 30 ning Isamaal ja sotsidel kummalgi 10 valijameest. Õhus rippus Toomla hinnangul umbes 120 valijamehe eelistus.