"Saatkonna kaitse osa on ka tõkestava ja ennetava sihiga vaatlustegevus, mida nimetatud memorandum ka käsitleb. See, et USA ja Eesti on Tallinnas asuva saatkonna kaitsega seonduva kirjaliku kokkuleppena vormistatud, on näide õigusriigi põhimõtete toimimisest, mitte vastupidi. See tähendab, et ametlikult ja täpselt on pandud paika, millistes raamides saab Tallinna saatkonna kaitset teostada ja kuidas vahetatakse vastastikku informatsiooni. See koostöö põhineb rangelt Eesti seadustele," ütles Vaher Delfile ja Eesti Päevalehele antud kommentaaris.

"On selge, et näiteks Venemaa käitumine läbi oma saatkonna Tallinnas ja ka laiemalt on kardinaalselt teistsugune - sealt tuleneva ohu tõkestamisega meie kodanikele ja riigile peavad otseselt tegelema meie julgeolekuasutused. Mis te arvate, kumma saatkonna tegevus Tallinnas mõjutab meie inimeste privaatsustunnet rohkem, kas USA või Venemaa oma?"

Vaher märkis, et mitte kellelegi, kes on vähegi kursis eelkõige USA saatkondade vastu maailmas toime pandud rünnakutega, ei peaks tulema üllatusena see, et ameeriklased võtavad juba aastaid väga tõsiselt oma saatkondade kaitset. "Tallinn ei ole siin mingi erand, kuigi võrreldes paljude pealinnadega, kus USA saatkonnad võivad meenutada pigem nn tsitadelle, on Tallinna saatkond füüsiliselt üsnagi avatud piirkond. Saatkonna eest on võimalik rahulikult läbi jalutada."

Tänane Postimees kirjutas, et USA suursaatkonna salajane üksus jälgib juba aastaid Tallinnas siseministeerumi heakskiidul ja politsei kaasabil inimesi ning kannab kahtlust äratanud kodanikud üleilmsesse andmebaasi.