„Minu hinnangul on kapo materjal äärmiselt tõsine süüdistus. Küsimus on selles, mille jaoks küsiti raha. Kas selle jaoks, et viia Eesti Venemaa mõjusfääri?“ kõneles Vaher Kuku raadiole antud intervjuus.

Vaher näeb rahaküsimises riigireetmise ja riigivastase vandenõu elemente. „Me ju ei tea tervikpilti, mida teevad meie kriminaalasutused. Avaldatud materjalid olid vaid osa sellest,“ sõnas Vaher. „See on äärmiselt piinlik, väga kahetsusväärne juhtum.“

Õhus on palju küsimusi

Vaheri sõnul on veel palju vastamata küsimusi. Kui kriminaalasja mittealgatamine puudutab praegu konkreetselt raha küsimist ja riigisaladuse lekitamist, siis Vaheri sõnul tuleks vaadelda skandaali laiemalt.

„Mille jaoks on vaja Eestis võimule tulla Vene raha toel?“ küsis Vaher. „Ma eeldan, et ka kriminaalasutused töötavad selle nimel, et selgitada välja tegelikud põhjused.“

Õigustatud on ka küsimused, miks Savisaar ei pöördu oma hea nime kaitseks kohtusse ja miks ei lastud kuriteol lõpuni minna ning seejärel kurjategijat kinni ei võetud? Kaitsepolitsei tõkestas raha üleandmise, aga Vaheri sõnul jääb õhku küsimus, kas selle taga on midagi sügavamat? „Mis on tegelik pilt, mis on laiem pilt selle „mängu“ juures?“ küsis Vaher.

Õiguskomisjoni esimees ütles, et tegemist on Keskerakonna pikaajaliste sidemetega Vene nomenklatuuriga, kes täna juhivad Ühtse Venemaa ridades idanaabrit.

Umbusaldus toob selgust

Vaheri sõnul on IRL Tallinna linnavolikogus algatanud umbusalduse Tallinna linnapea Edgar Savisaare vastu ja loodab, et volikogu liikmed tulevad sellega kaasa. „Selliselt edasi minna ei saa,“ sõnas Vaher. „Vähemalt saame selgeks, kes annab skandaalile eitava hinnangu ja kes ütleb, et midagi pole juhtund.“

Vaheri sõnul võib eristada mitut vastutust - üks vastutus on õiguslik vastutus, teine poliitiline vastutus, kolmas on vastutus oma mõttekaaslaste ees. „Need ongi erinevad kategooriad, mille alusel valijad hindavad poliitikute tegevust,“ rääkis Vaher.